Factcheck: mogen auto’s op CNG een ondergrondse garage binnen? Verlies je plaats in de koffer door de tank? Zijn er wel voldoende modellen beschikbaar? Zijn ze veel duurder? Vallen ze te rijmen met de transitie naar hernieuwbaar? Wij nemen 5 vooroordelen onder de loep.

1. CNG-auto’s zijn duur
FOUT. Het klopt dat CNG-auto’s duurder zijn in de aanschaf. Reken op een meerprijs van circa 200 euro voor hetzelfde model in dieseluitvoering of 2.400 euro extra in vergelijking met de benzinevariant. Maar eens je begint te rijden, smelt dat verschil als sneeuw voor de zon en maak je gauw winst. CNG tanken is namelijk 35% tot 75% goedkoper dan diesel en benzine. In vergelijking met een elektrische auto bespaar je 20% en in vergelijking met een hybride benzine-elektriciteit zelfs 60%. Ook mooi meegenomen: in Vlaanderen zijn auto’s op CNG vrijgesteld van BIV en verkeersbelasting.
Benieuwd hoeveel jij kan besparen wanneer je volgende auto op CNG rijdt? Bereken het met deze calculator.

2. Met een CNG-auto kan je niet ver rijden
FOUT. Met een CNG-auto rij je juist verder dan met een elektrische wagen. Naargelang het model rijdt het voertuig 300 tot 800 km met een volle CNG-tank. Daarnaast beschikken alle nieuwe CNG-voertuigen over een tweede tank met benzine. Ze zijn in de fabriek voorzien van gastanks die worden ingebouwd in het chassis. Door de combinatie van CNG en benzine loopt de autonomie van bijvoorbeeld de VW Golf op tot 1.360 km (420 km CNG plus 940 km benzine).

3. Overschakelen op CNG staat de vergroening van het wagenpark in de weg
FOUT. Overschakelen op CNG is belangrijk bij de vergroening van het wagenpark. CNG-auto’s stoten tot 90% minder stikstof en fijnstof uit. Het CO2-gehalte ligt tot 16% lager. Door de stapsgewijze toevoeging van biogas (gas uit afval) aan CNG, zal de CO2-uitstoot in de toekomst nog verder dalen.

4. De keuze aan auto’s op CNG is erg beperkt
FOUT. Op het afgelopen Autosalon kon je er niet naast kijken: bijna elk populair merk had wel een paar CNG-auto’s in de aanbieding, van Audi tot Volkswagen, maar ook bij onder andere Fiat, Opel, Suzuki, SSangyong,Toyota, Ford, Skoda en Seat en dat in alle mogelijke modellen. Volgens de laatste telling van gas.be zijn er momenteel 30 verschillende personenwagens op CNG beschikbaar in ons land en 7 verschillende bedrijfsvoertuigen. De volledige lijst vind je hier.

5. CNG-auto’s mogen geen ondergrondse garage binnen
FOUT. CNG-auto’s zijn heel veilig en mogen alle ondergrondse parkeergarages binnen. Het misverstand wordt veroorzaakt door de regels voor LPG-auto’s, een gas met een andere samenstelling en andere eigenschappen. Het belangrijskte verschil op het gebied van veiligheid (en ondergrondse garages) is dat LPG zwaarder is dan lucht en dus boven de grond blijft hangen. CNG is lichter dan lucht: als het per ongeluk vrijkomt, vervliegt het en vermengt het zich met de atmosfeer.
 

Ontdek hier wat aardgas voor jou kan betekenen »