Je wilt het milieu een handje toesteken en besparen op energie, dus kies je voor hernieuwbare energie. Omdat je ook altijd over warm water wilt beschikken, kies je best voor een combinatie met gas.

Hybride verwarmingssystemen combineren de voordelen van hernieuwbare energie met de betrouwbaarheid van gas. Naargelang de weersomstandigheden en je warmtebehoefte schakelen ze naadloos over van de ene energiebron op de andere, waarbij gratis hernieuwbare energie uiteraard de voorkeur krijgt. Zo bespaar je op jaarbasis flink op je verbruik en stoot je de helft minder uit. Dat is goed voor je portefeuille en voor het klimaat.

Er zijn vier soorten hybride systemen met gas op de markt: zonneboilers, brandstofcellen, warmtepompen en de combinatie condensatieketel-warmtepomp.

Zonneboiler: de kracht van de zon
Een zonneboiler is de perfecte aanvulling op een condensatieketel. Ongeveer de helft van het jaar levert de zonne-installatie voldoende warmte om je warmtebehoefte te dekken. Wanneer de zon niet volstaat, schakelt de installatie automatisch over op de zuinige gasketel. Zo win je tweemaal: je verbruikt minder, zonder aan comfort in te boeten.

Op je dak komen zonnecollectoren waar een vloeistof doorstroomt die de warmte opneemt. Die warmte wordt gebruikt om het water in de boiler op te warmen, zonder dat je daar iets van merkt (behalve aan je energierekening). Van je netbeheerder krijg je bovendien een premie voor de installatie van een zonneboiler.

Brandstofcel
Een brandstofcel levert zowel warmte als elektriciteit. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de stijgende elektriciteitsprijzen. Een brandstofcel heeft over het algemeen een laag vermogen, maar werkt praktisch continu en produceert ook warm water tot 65 °C. Combineer je een brandstofcel met een condenserende gasketel? Dan vangt die laatste de resterende warmtevraag op.

Warmtepomp: warmte uit de natuur
Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast: ze onttrekt warmte aan de omgeving (bodem, lucht of water). De warmtepomp gebruikt energie om die warmte effciënt op te krikken tot de gewenste temperatuur voor verwarming. Een warmtepomp op gas produceert meer warmte dan nodig is om de pomp aan te drijven. Door ook die energie te recupereren, bekom je een bijzonder efficiënt systeem. Een gaswarmtepomp geeft je onder bepaalde voorwaarden recht op een premie van de netbeheerder.

Condensatieketel en warmtepomp
Je kan ook een elektrische warmtepomp combineren met een condensatieketel. De werking is vergelijkbaar met die van de combinatie met zonneboiler. Het systeem zoekt permanent naar de goedkoopste manier om te verwarmen, rekening houdend met de warmtebehoefte en de stroomprijs. In vergelijking met een condenserende gasketel bespaar je zo’n 700 euro per jaar op je gasfactuur als je verwarmt met een gaswarmtepomp en stoot je 48% minder CO2 uit.
 

Tip: Dateert je gastoestel van voor 1985? Dan krijg je van gas.be een vervangingspremie tot 2.500 euro als je je oude toestel vervangt door een nieuw verwarmingstoestel of een gastoestel voor de productie van warm water. Dankzij deze premie is je installatie vervangen voordeliger dan ooit. Niet alleen je energieverbruik daalt, je stoot afhankelijk van je oplossing jaarlijks ook van 30% tot 48% minder CO2 uit én je bespaart tussen 440 euro en 700 euro op je gasrekening. 
 

Ontdek hier wat aardgas voor jou kan betekenen »