Topwetenschapper wil af van verplicht pensioen
Peter Carmeliet werd in 2015 baron. Foto: BELGA

Topwetenschapper Peter Carmeliet, verbonden aan de KU Leuven, pleit er voor om wetenschappers niet langer op verplicht emeritaat te sturen op hun 65ste. ‘Ik zou het spijtig vinden om te moeten stoppen’, zegt Carmeliet, zelf 59, aan de VRT.

Peter Carmeliet is als onderzoeker verbonden aan de universiteit van Leuven en aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. In die hoedanigheid slaagde hij er met zijn team onder meer in een behandeling uit te werken voor het herstel van slechtgevormde bloedvaten in tumoren. Het werk in zijn vakgebied is echter nog lang niet voltooid, laat hij bij de VRT optekenen. ‘Er is nog zoveel te ontdekken’, klinkt het. m. Ik zou het spijtig vinden om verplicht te moeten stoppen”, zegt Carmeliet die in december 60 jaar oud wordt.

Op de leeftijd van 65 dreigt echter het (verplichte) pensioen. Nadien kunnen professoren vragen of ze langer mogen blijven werken aan de universiteit, maar dat is een gunst die elk academiejaar opnieuw moet aangevraagd worden.

De rector van de KU Leuven zegt begrip te hebben voor het pleidooi van Carmeliet. De Leuvense Universiteit wil bekijken of hij er ook na zijn 65ste eventueel aan de slag kan blijven. Niet zozeer als lesgevend professor, maar bijvoorbeeld als mentor, waardoor hij alsnog zijn kennis en ervaring kan doorgeven aan de volgende generatie.