Nederlandse politie verstopt camera’s in skiboxen
Lange latten of een politiecamera? Foto: Getty Images

De Nederlandse politie zet sinds kort onopvallende auto’s in met skiboxen en fietsdragers op het dak waarin camera’s verstopt zijn die overtredingen van weggebruikers vastleggen. Dat schrijft de krant De Telegraaf.

Een camera in een skibox of tussen een fietsendrager bovenop een (anonieme) politieauto gemonteerd laat de agenten toe makkelijker in een auto te kijken en eventuele overtredingen, zoals telefoneren of spelen met de smarthphone, vast te stellen. De beelden die daarvan gemaakt worden, kunnen als bewijsmateriaal gebruikt worden en vermijden veel discussies over wat er al dan niet precies gebeurd is.

Inmiddels zijn er al honderden pv’s uitgeschreven op basis van vaststellingen met dergelijke camera’s. ‘De methodiek is een groot succes en zal naar verwachting door veel andere korpsen worden overgenomen’, zegt Raymond Veldhuizen van het Team Bijzondere Verkeerstaken van Midden-Nederland in De Telegraaf. ‘We moesten iets verzinnen, want afleiding is één van de belangrijkste oorzaken van ernstige ongevallen.’

Veilig Verkeer Nederland laat zich in de krant in ieder geval enthousiast uit over de aanpak. ’Wij roepen vaak dat de pakkans niet zo groot is, maar als je nu al op je tellen moet passen voor auto’s met fietsdragers en skiboxen, dan is dat een goed begin’, klinkt het daar.