Sterk AA Gent blijft in de running voor Play-off 1 na zege tegen Standard
Alexander Sørloth hielp Gent mee aan de zege. Foto: Photo News

AA Gent heeft de topper van Standard op vrijdagavond gewonnen: 2-1. Alexander Sørloth en Dylan Bronn bekroonden een ijzersterke eerste helft van de thuisploeg. De aansluitingstreffer van Renaud Emond in blessuretijd kwam te laat. Door de zege komt AA Gent op de zesde plaats op gelijke hoogte met Anderlecht.

De strijd om Play-off 1 blijft razend spannend. Na deze speeldag zal er nog drie ronden verder gebeukt moeten worden voor AA Gent, Sint-Truiden of Anderlecht definitief tegen het canvas gaat.

AA Gent begon deze speeldag met drie punten achterstand op Anderlecht en vijf op STVV en kon zich geen misstap meer permitteren. De spanning was afgelopen week te snijden in Gent. Tegen een zwak Standard – na de rust was er wat beterschap – wisten de Buffalo’s overtuigend te winnen, al maakte de tegentreffer van Emond het op het eind nog spannend. Het woord is nu aan Sint-Truiden, dat Charleroi ontvangt, en Anderlecht, dat Club Brugge op bezoek krijgt. AA Gent blijft zevende, maar doet wel een uitstekend zaak mocht één van de twee uitdagers of beiden een misstap begaan.

Griepepidemie

AA Gent had uitgerekend afgelopen week te kampen met een paar zieken. De nog grieperige aanvoerder Asare werd vervangen door De Smet. De Buffalo’s hadden ook geen verdediger op de bank zitten. Rosted zat zijn laatste schorsingsdag uit, Plastun was ziek. Bij Standard kwamen de verwachte elf aan de aftrap.

Na de nederlagen tegen Moeskroen en Waasland-Beveren was er flink gehamerd op de Gent-spelers. Voorzitter Ivan De Witte laakte hun mentaliteit. Thorup peperde zijn spelers nog eens in dat ze moesten reageren na die mokerslag uit de bestuurskamer, die ook hem had geraakt.

De Buffalo’s begonnen goed. Dominant, met druk naar voor, maar met te weinig precisie in het spel. Je voelde dat de Buffalo’s zoekende zijn. Standard was nergens. Trainer Michel Preud’homme stond maar te wapperen langs de lijn. Zijn spelers waren de slap en te slordig. De Luikenaar ergerde zich rood en wit.

Odjidja had de opdracht gekregen om hoger te voetballen, maar wachtte telkens een halve tel de lang met zijn passes. Yaremchuk en Sørloth knepen steeds naar binnen en liepen elkaar wat in de weg. Ondanks de dominantie van de thuisploeg had Ochoa de eerste twintig minuten geen enkele moeilijke redding moeten verrichten. Maar de Buffalo’s hadden wel de les van Thorup begrepen: begin niets te forceren als het niet meteen lukt en hou je aan het plan.

De Belgische Neuer

Die aanpak loonde: na 21 minuten pakte David uit met een schitterende passeerbeweging, Ochoa redde zijn schot. Een minuut later stak Odjidja de bal diep voor Sotloth, Ochoa was net iets sneller op de bal. Dompé knalde nog eens over.

In doel was Thomas Kaminski weer in uitstekend doen. De verleiding wordt week na week groter om hem de Belgische Manuel Neuer te noemen. Goed met de voeten, hoog opgesteld en elke van de 5.400 seconden meedenkend met zijn ploeg. Door dat anticiperen kon hij ook een dieptebal op Emond net op tijd weghalen. Eerder had Carcela al eens over gevlamd in zijn gekende stijl. Ook bij die fase dacht Kaminski een stapje verder dan een gemiddeld doelman, hij voelde dat de bal over zou gaan en trok zijn hand nog weg, waardoor Carcela zelfs geen corner overhield aan zijn poging.

De Buffalo’s werden beloond voor de trouw aan hun (aanvals)plan. Niet toevallig begon de aanval die tot het openingsdoelpunt leidde bij een goeie uitgooi van Kaminski naar Odjidja, een bal perfect op snelheid. Odjidja bereikte David en liefst drie Standard-verdedigers schoten als vliegen op de Canadees af zodat Sørloth centraal vrijstond. De Noorse winteraanwinst trapte perfect in de rechterbenedenhoek. Tijdens de opwarming had hij een identieke goal gemaakt.

Vier minuten later kopte Bronn de 2-0 in doel na een vrije trap van Dompé. De Tunesische centrale verdediger maakte zijn zevende competitietreffer, waarmee hij co-topschutter is bij de Buffalo’s. Ook in de beker trof hij al raak. Bij Standard claimden ze buitenspel, maar ref Lambrechts legde de Rouches uit dat het buitenspel werd opgeheven doordat een Standard-verdediger de bal probeerde weg te koppen en zo nog raakte. Twee minuten later, helemáál op slag van rust, kon Yaremchuk vrijstaand koppen op een voorzet van Sorloth, maar Ochoa bracht de pas overleden Gordon Banks een eerbetoon met een geweldige reflex.

Bronn geschorst

Standard kwam met betere bedoelingen uit de kleedkamer. Carcela knokte zich ook wat in de match, maar AA Gent had gaandeweg de teugels weer beet. Sorloth trapte bij een scherpte counter te overhaast ver over.

Standard zag zijn eerste aansluitingstreffer afgekeurd wegens buitenspel. Hier zat Kaminski er nochtans tussen, maar volgens de reglementen kan een doelman met een verdedigende actie geen buitenspel opheffen. Correcte beslissing dus. Odidja verstuurde een kruisraket, maar die trof de vingertoppen van Ochoa.

Standard wist in de slotminuut dan toch de aansluitingstreffer te scoren via Emond, waardoor het nog even spannend werd. Maar de verdiende zege bleef op het bord. In de blessuretijd pakte Bronn nog zijn vijfde gele kaart, waardoor hij geschorst is tegen Zulte Waregem.