Lonen mogen toch 1,1 procent boven op index stijgen
Foto: Photo News

De lonen kunnen de komende twee jaar met maximaal 1,1 procent stijgen bovenop de indexering. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).

Eerder was er nog sprake van een maximale stijging van 0,8 procent. Maar na een aanpassing van de vooruitzichten van het Planbureau vroegen de werkgevers en werknemers om een herberekening van de maximale stijging. Die herberekening ligt dus 0,3 procentpunt hoger.

De wijziging heeft alles te maken met de lagere verwachte inflatie. Daardoor is er iets meer marge om de lonen te laten stijgen, zonder dat we concurrentievoordeel moeten prijsgeven aan onze buurlanden

Kans op akkoord stijgt

Door de hogere maximale loonnorm stijgt de kans dat werkgevers en vakbonden tot een akkoord komen. De vakbonden trokken in de groep van Tien de stekker uit het overleg omdat ze niet konden leven met een loonmarge van 0,8 procent. Dat leidde ook tot de nationale staking van 13 februari. 

Maar dit nieuws is nu ook geen garantie op een akkoord. Marc Leemans, voorzitter van ACV, liet vorige week al optekenen dat hij met 1,1 procent niet tevreden zou zijn. ‘De marge móét hoger zijn dan twee jaar geleden’, verklaarde hij aan de VRT. ‘Toen was het 1,1 procent, maar de economie draait nu beter.’

Maandag onderhandelen de sociale partners over de precieze loonnorm. Ook de verdeling van de welvaartsenveloppe staat op het overleg van volgende week op de agenda.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig