Brits model Edie Campbell ‘te dik’ om show te openen
Foto: Photo News

Het Britse model Edie Campbell kreeg te horen dat ze te dik was om een catwalkshow te openen tijdens de modeweek van Milaan.

De modewereld mag dan wel richtlijnen opleggen om de gezondheid van de modellen veilig te stellen, maar in werkelijkheid krijgen modellen nog steeds te horen dat ze niet mager genoeg zijn, zo mocht ook Edie Campbell ondervinden.

Het 28-jarige model deelde via een Instagram-story een foto van haar en kunstenares Christabel Macgreevy, aan de ontbijttafel op hotel. ‘Wanneer een modelabel zegt dat je “too big” bent om hun show te openen, vraag je Christabel om samen te ontbijten’, schreef Campbell bij de foto. ‘En met “too big” bedoelden ze niet te bekend, maar te dik’, verduidelijkte ze in een tweede post.

Het is niet duidelijk om welk modelabel het gaat, en of Campbell dan wel nog gewoon meeliep. Het model liep tijdens de modeweek van Milaan mee in de shows van Fendi en Alberta Ferretti, vandaag tekende ze ook present bij Tod’s.

Wantoestanden

Het is niet de eerste keer dar Campbell wantoestanden in de modewereld aan de kaak stelt. Eind 2017, nadat modefotograaf Terry Richardson aan de deur werd gezet bij Condé Nast omdat hij door meerdere vrouwen werd beschuldigd van seksuele intimidatie, schreef ze een open brief om aan te geven dat hij lang geen alleenstaand geval was.

‘Als model leveren we ons lichaam en gezicht over aan de fotograaf, stilist, kapper en visagist. We doen even afstand van onszelf, dat hoort nu eenmaal bij de job. Maar het betekent niet dat we erom vragen’, aldus Campbell.

Vorig jaar pleitte ze er nog voor dat modellen backstage kleedruimtes zouden krijgen, in plaats van zich steeds te moeten omkleden in het zicht van fotografen, stilisten, visagisten, kappers, journalisten en andere modellen. ‘Het is vernederend om verplicht te worden om je om te kleden waar iedereen het kan zien.’