Democraten vechten noodtoestand Trump aan
Foto: Photo News
De Democratische Partij wil met een resolutie in het Amerikaanse Congres de door president Donald Trump uitgeroepen noodtoestand ongeldig laten verklaren. Maar de kans dat ze daar in slagen is erg klein.

Door de nationale noodtoestand uit te roepen, kan de president buiten het Congres om middelen vrijmaken om de door hem zo gewilde maar miljarden dollars kostende muur te bouwen. De democraten willen dat alsnog verhinderen. 

De resolutie is uitgewerkt door het Democratische Congreslid Joaquin Castro uit Texas, wiens familie Mexicaanse wortels heeft. Hij zegt dat er minstens 222 afgevaardigden achter de tekst staan.De (Democratische) voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft woensdag de verkozenen van beide partijen opgeroepen de resolutie te steunen. Volgens haar ondergraaft de beslissing van Trump de scheiding der machten.

Meerderheid

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten de controle. Volgens NBC News zal de resolutie het daar zonder al te veel moeite halen. Maar in de Senaat beschikken de Republikeinen over de meerderheid. Hun leiders zullen er wellicht niet in slagen een stemming te verhinderen, aldus NBC.

Mogelijk haalt de tekst het daar ook, waardoor de noodtoestand in theorie ingetrokken zou moeten worden.

Veto

Maar ook in dat geval is het onwaarschijnlijk dat het opzet slaagt.  Trump kan dan immers zijn presidentieel veto stellen. Het zou nog de eerste keer zijn dat hij tot die stap moet overgaan.  

Om dit veto ongedaan te maken, is in beide kamers van het Congres een tweederdemeerderheid vereist. Dat lijkt echter heel onwaarschijnlijk, zodat het veto stand zou houden, en Trump alsnog zijn slag binnenhaalt.