Waarom een sterke maag de mensheid helpt, insecten de veeteelt redden en Bart De Wever zijn stad niet kent
Insectenkweek is big business aan het worden. De groeiende wereld­bevolking doet de vraag naar alternatieve eiwitbronnen aanzwellen. Foto: AFP
Terwijl zestienjarige meisjes een toekomst eisen en alle licht stelen, worstelen politici met het donkere verleden dat maar hardnekkig blijft terugkeren: Congo, de jodenvervolging en antisemitisme, Oostfronters en Syriëstrijders.

1.

Hoeveel zon heb je op je vel nodig om vitamine D aan te maken na de donkere winter? Hopelijk wordt het weer een weekend vol zonnekansen.

2.

Dat de moderne mens zich zo succesvol over de hele wereld verspreidde, dankt hij aan een sterke, flexibele maag. Nieuw archeologisch onderzoek toont hoe we het oerwoud veroverden. Zolang we maar blijven bewegen, hebben we in alle omstandigheden het lange leven.

3.

Alweer passen we ons dieet aan. Zelf insecten eten, is een brug te ver. Insecten aan dieren voederen die wij dan kunnen opeten, daar zit wel toekomst in. In Noord-Frankrijk wordt de grootste larvenkwekerij ter wereld gebouwd, goed voor 20.000 ton larven per jaar. Zeker nu vismeel schaarser en dus duurder wordt, is de race naar alternatieve bronnen van proteïnen losgebarsten.

4.

In Vlaanderen zijn er nog altijd Cyriel Verschaevestraten, genoemd naar de priester die onvoorwaardelijk en tot op het bittere einde het nationaalsocialisme aanhing. Historicus Koen Aerts kan werkelijk geen enkel excuus meer bedenken voor die ‘lelijke littekens in het sociale weefsel’.

5.

En dan was er nog die kwestie van excuses voor Congo en wat te doen met standbeelden van Leopold II. Antwerpen is ermee in het reine, liet de burgemeester weten. Het is aan de koning om excuses aan te bieden. Maar keek Bart De Wever grondig genoeg naar zijn stad? Lucas Catherine dient hem van antwoord en toont hoe diep Congo verweven zit in de handelsmetropool.

6.

Bij alle onzekerheid over de Brexit springt één kwestie erbovenuit: op het Ierse eiland, waar de grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland dreigen terug te keren, liggen de demonen van de verscheurende burgeroorlog weer op de loer.

7.

De Belgische Syriëstrijders blijven voor morele dilemma’s zorgen, politiek oncomfortabel zo kort voor de verkiezingen. Moeten we ze hier opsluiten? Vinden we genoeg bewijzen? Kan Irak ze berechten? Mogen ze daar ter dood veroordeeld worden? En wat met hun kinderen en vrouwen? Mark Eeckhaut kon achterhalen om wie het precies gaat.

8.

Wie wil begrijpen waarom de kerk is weggezonken in een moreel moeras van seksueel misbruik, gedekte potjes en hypocrisie, moet de macht van de homoseksuele lobby kennen. De Franse socioloog Frédéric Martel voerde er vier jaar onderzoek naar en sprak met 1.500 getuigen, onder wie 41 kardinalen. Hoe meer homoseksuelen priester werden, hoe extremer de standpunten van de kerk over homoseksualiteit.

9.

Ze staan in de rij geparkeerd voor de chiquere scholen in de Brusselse zuidrand. Vooral rijke kinderen rijden ermee. Een zwaar ongeval met een brommobiel kostte vorig weekend twee tieners het leven.

10.

Soms komt een journalist in een merkwaardige rol. ‘Waarom zet jij dat niet in gang?’, zegt gitarist Jean-Marie Aerts tegen de journalist die hem belt over een mogelijke reünie van het legendarische T.C. Matic. Jean-Marie Aerts en Arno Hintjens speelden, haast toevallig, na 34 jaar, nog eens samen op de begrafenis van Willy Willy. De journalist ging gedwee aan het telefoneren.