Delwaidedok wordt omgedoopt tot Bevrijdingsdok
Foto: BELGA

Het Delwaidedok in de Antwerpse haven zal worden omgedoopt tot het ‘Bevrijdingsdok’.

Dat de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide en zijn politie een kwalijke rol speelden in de Jodenjacht tijdens de Duitse bezetting was al langer bekend, maar historicus Herman Van Goethem plaatste de feiten recent in een nieuw perspectief. Volgens Van Goethem speelde de christendemocratische oorlogsburgemeester een ‘actieve rol’ in de organisatie en uitvoering van de Jodendeportaties vanuit Antwerpen in 1942.

Dat deed meteen vragen rijzen over de opportuniteit van de naam van het ‘Delwaidedok’. Het schepencollege besliste nu een advies over een naamsverandering over te maken aan het Havenbedrijf: het Delwaidedok wordt het ‘Bevrijdingsdok’. De goedkeuring door het Havenbedrijf zou slechts een formaliteit zijn. Eenmaal dat gebeurd is, kan de naam geofficialiseerd worden tijdens de Bevrijdingsfeesten, in het weekend van 6, 7 en 8 september later dit jaar.

‘Eerbetoon aan de slachtoffers’

‘Met alle respect voor de andere suggesties die werden gedaan over de naam van het dok, maar binnen het schepencollege was er een brede consensus over Bevrijdingsdok’, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan de Gazet van Antwerpen. ‘De bevrijding van Antwerpen 75 jaar geleden was een kantelmoment. Het is niet alleen een eerbetoon aan de slachtoffers die er toen vielen bij de bevrijding, maar de naam staat ook stil bij waarvan Antwerpen is bevrijd.’