België en Congo bereiken akkoord: weer dagelijkse vluchten naar Kinshasa, diplomatieke dienst heropent
De Congolese president Félix Tshisekedi Foto: AFP

België en Congo hebben vrijdag een akkoord ondertekend waardoor het Schengenhuis in Kinshasa terug de deuren kan openen. Dat diplomatieke kantoor, waar ons land aan Congolezen visums verschaft voor achttien Europese landen, werd vorig jaar gedwongen de deuren te sluiten. Daarnaast krijgt Brussels Airlines opnieuw de toestemming dagelijks te vliegen tussen Brussel en Kinshasa.

Het akkoord werd vrijdag getekend in de Congolese hoofdstad Kinshasa door een vertegenwoordiger van kersvers president Félix Tshisekedi en Philippe Bronchain, de Belgische zaakgelastigde ad interim in Congo.

Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken, meldt via Twitter dat hij het akkoord verwelkomt. Volgens hem is het een eerste stap in de richting van de normalisatie van de bilaterale relaties tussen Brussel en Kinshasa, die al langer dan een jaar in een crisis verkeren.

Toenmalig president Joseph Kabila dwong het Schengenhuis in januari 2018 de deuren te sluiten als represaille voor het feit dat minister Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) beslist hadden een deel van de Belgische hulp aan het Congolese middenveld en regimekritische mensenrechtenorganisaties te besteden. Die ingreep was dan weer een antwoord op het feit dat Kabila de verkiezingen keer op keer uitstelde.

De sluiting van het Schengenhuis stelde onder meer Congolese artiesten die in Europa wilden optreden voor grote problemen. Meerdere cultuurhuizen moesten de voorbije maanden voorstellingen schrappen omdat artiesten niet langer aan een visum voor Europa geraakten.

Dagelijkse vluchten

Tegelijk hebben de Congolese luchtvaartautoriteiten vrijdag de toestemming gegeven aan Brussels Airlines om geleidelijk aan opnieuw dagelijks te vliegen tussen Brussel en de Congolese hoofdstad Kinshasa. 

Naar aanleiding van de diplomatieke crisis hadden de Congolese autoriteiten in februari vorig jaar aangekondigd dat Brussels Airlines zijn vluchten tussen Brussel en Kinshasa moest terugschroeven van zeven naar vier per week.