Londens district krijgt kritiek na dubbelzinnige Brexitcampagne
Foto: EPA

Het Londense stadsdistrict Tower Hamlets krijgt kritiek omdat het naar aanleiding van de Brexit een postercampagne is gestart om alle Europeanen die er wonen duidelijk te maken dat ‘dit ook hun thuis blijft’. Alleen werden de posters geplaatst op vuilniswagens.

Het gemeentebestuur van Tower Hamlets lanceerde de campagne om de 41.000 EU-burgers die in het stadsdeel verblijven aan te zetten om er ook na de Brexit te blijven wonen, en daar het nodige papierwerk voor in orde te maken.

Critici merkten echter al snel op dat de boodschap op de posters ('Dit is uw thuis’) verkeerd kan worden opgevat, aangezien die op de vuilniswagens van het Londense district werden geplaatst.

‘Dit geeft precies weer hoe het staat met de vele beloften van de overheid aan EU-burgers over hun status (na de Brexit)’, luidt het op Twitter. ‘Ze horen bij het afval.’

Peter Golds, gemeenteraadslid in Tower Hamlets voor de Conservatieve partij, geeft op Twitter toe dat ook hij de wenkbrauwen fronste toen hij de boodschap voor het eerst zag staan op een vuilniswagen. De Conservatieven zouden intussen hebben gevraagd aan het door Labour geleide district hoeveel de campagne heeft gekost.

Dat districtsbestuur blijft echter achter de campagne staan. ‘We hebben net erg veel positieve reacties gehad van de vele EU-burgers die in Tower Hamlets wonen’, reageert het. ‘Door vuilniswagens te gebruiken om de boodschap over te brengen, hoeven we bovendien geen commerciële reclameruimte te huren, wat de belastingbetaler pakken geld bespaart.'