Noord-Korea luidt alarmbel over voedseltekorten, rantsoenen bevolking gehalveerd
Een Noord-Koreaans jongetje werkt op een collectieve boerderij in de provincie Hwanghae-namdo. Foto: Reuters

In een memo aan de Verenigde Naties meldt Noord-Korea dat het dit jaar 1,4 miljoen ton voedsel tekortkomt om zijn bevolking te kunnen voeden. Dat is naar eigen zeggen een gevolg van hittegolven, droogtes, overstromingen en internationale sancties. De inwoners zijn op een streng rantsoen gezet.

De alarmerende mededeling komt er vlak voor een gepland topoverleg tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump, die elkaar volgende week in Vietnam voor de tweede maal zullen ontmoeten. De memo kon worden ingekeken door het persbureau Reuters.

In het schrijven meldt Pyongyang dat in 2018 de lokale voedselproductie, die voornamelijk bestaat uit rijst, tarwe, aardappelen en sojabonen, is uitgevallen op zo’n vijf miljoen ton. Dat is ruim een half miljoen ton minder dan het jaar daarvoor. Door dat tekort, dat niet in voldoende mate kan worden opgevangen door voedsel te importeren, zit er volgens de autoriteiten niets anders op dan de bevolking op een streng rantsoen te zetten. Mocht elke persoon tot voor kort nog 550 gram voedsel per dag eten, dan is dat nu teruggeschroefd naar 300 gram.

‘We zijn in gesprek met de Noord-Koreanen om beter te begrijpen welke impact de voedseltekorten hebben op de meest kwetsbare inwoners van het land, zodat we humanitaire hulp kunnen bieden’, zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric. ‘Door een tekort aan fondsen kon vorig jaar slechts een derde van de zes miljoen Noord-Koreanen in nood geholpen worden.’

De Verenigde Naties schatten dat 10,3 miljoen Noord-Koreanen - ongeveer de helft van de bevolking - kampt met een tekort aan voedsel. 41 procent zou zelfs ondervoed zijn.

Sancties versoepelen

Noord-Korea probeert de internationale gemeenschap al langer zover te krijgen de internationale sancties tegen het land te versoepelen. Door die sancties is het veel moeilijker voor Pyongyang om landbouwwerktuigen en brandstof te importeren. Het lijkt daarom niet toevallig dat het net nu deze nota openbaar heeft gemaakt, vlak voor de ontmoeting met Trump. Washington wil echter dat het land eerst is gestopt met het ontwikkelen van nucleaire wapens voor er aan de sancties gesleuteld kan worden.

‘Het lijkt er Noord-Korea met die memo inderdaad vooral om te doen de internationale gemeenschap zover te krijgen dat de sancties tegen het land worden versoepeld’, zegt Benjamin Silberstein van het Foreign Policy Research Institute tegen Reuters. ‘Pyongyang wil het doen klinken alsof de instandhouding van de sancties automatisch zal leiden tot massale sterfte.’

Russische hulp

Toch zijn er meerdere aanwijzingen dat de internationale sancties wel degelijk ‘onbedoelde gevolgen’ hebben voor de lokale bevolking, zo geven ook de Verenigde Naties toe. De Zweedse afdeling van het Rode Kruis meldde in november, na een bezoek aan het hermetisch afgesloten land, dan weer dat de oogst er was mislukt door natuurrampen en een griepuitbraak.

Intussen zou Rusland er volgens nieuwsagentschap Interfax aan denken 50.000 ton tarwe naar Noord Korea te sturen om de eerste voedseltekorten te helpen opvangen.