Chelsea tekent beroep aan tegen transferverbod Fifa
Eden Hazard Foto: AFP
Chelsea gaat in beroep tegen het transferverbod dat de Fifa de Londense voetbalclub vrijdag heeft opgelegd. Door dat verbod mag het de komende twee transferperiodes - deze zomer en komende winter - geen nieuwe spelers aankopen. Via Football Leaks raakte al bekend dat er een onderzoek liep naar Chelsa. De internationale voetbalbond Fifa heeft de Londense club een transferverbod opgelegd omdat het de regels voor het vastleggen van jeugdspelers heeft overtreden. Die strenge regels zijn bedoeld om minderjarigen te beschermen, maar worden lang niet altijd nageleefd.

Chelsea overtrad de regels bij de transfers van 29 minderjarigen, legt de Fifa uit op zijn website. De werkgever van onze landgenoot Eden Hazard krijgt 90 dagen om de situatie van de betrokken jeugdspelers te regulariseren. Naast het transferverbod, dat nationaal en internationaal geldt, moet Chelsea een boete van 600.000 Zwitserse frank (530.000 euro) betalen.

De Fifa legde vrijdag ook de Engelse Football Association (FA) een sanctie op wegens inbreuken op de regels bij minderjarigen. De Engelse federatie moet 510.000 Zwitserse frank (zo'n 450.000 euro) ophoesten en krijgt zes maanden de tijd om weer in regel te zijn.

Chelsea zelf laat vrijdag weten dat het de beschuldigingen 'categoriek ontkent', en dat het beroep aantekent tegen de sanctie van de wereldvoetbalbond. 'Wij betwisten categoriek de conclusies van de disciplinaire commissie van de FIFA en tekenen daarom beroep aan tegen de beslissing', luidt het op de website van de Londenaars.

Wat nu, Hazard?

Chelsea mag dus even geen spelers meer kopen, verkopen mag wel nog. Op zich houden deze sancties een eventuele tranfser van Rode Duivel Eden Hazard dus niet tegen. Dat transferdossier wordt wel ingewikkelder door deze sanctie van Fifa, want het lijkt weinig waarschijnlijk dat de club zich tegenover Hazard inschikkelijker zal opstellen als het weet dat het geen vervanger kan aantrekken voor zijn sterspeler. Hazard heeft bij de Blues nog een contract tot eind volgend seizoen maar weigert dat (voorlopig) te verlengen. Hij heeft zijn zinnen op Real Madrid gezet. 

Strenge regels

De regels voor de internationale transfers van minderjarigen zijn streng. Chelsea krijgt een sanctie omdat het 'artikel 19' van die regels heeft overtreden. Daarin staat onder meer dat een club die een buitenlandse speler jonger dan 18 jaar wil aantrekken dat enkel mag doen als de ouders van de speler naar het land van die club zijn verhuisd om redenen die niets met voetbal hebben te maken. Met andere woorden: eerst moeten de ouders verhuizen, bijvoorbeeld voor het werk, dan pas kan er sprake zijn van een transfer. Op die regel zijn er twee uitzonderingen: wanneer een speler op minder dan honderd kilometer van een buitenlandse club woont, mag hij ook daar gaan spelen. Binnen de EU mogen spelers vanaf zestien jaar ook worden getransfereerd. In dat laatste geval is de club ook verplicht de speler een gedegen opleiding, begeleiding en onderkomen te geven.

Anderlecht

Maar die duidelijke regels worden lang niet altijd gevolgd. In november bracht onder andere De Standaard op basis van Football Leaks-documenten al aan het licht dat er bij Fifa een onderzoek liep naar Chelsea voor de overtreding van die transferregels. Chelsea is ook niet de enige club die onder vuur ligt wegens mogelijke inbreuken. Bij het ‘Integrity and Compliance’-departement (I&C) van de Fifa liggen verschillende dossiers van topclubs op tafel. In ons land is in dat verband al de naam van Anderlecht gevallen: daar zouden volgens het I&C de transfers van de ­Congolees Chancel Mbemba (in 2011, als 17-jarige), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012, als 15-jarige), de Amerikaan ­Patrick Tshiani (in 2011, als 16-jarige) en de ­Nepalees Bimar Magar (in 2014, als 16-jarige) problematisch verlopen.zijn. 

Lees alle Football Leaks-verhalen hier.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in