De Kesel over misbruik in Kerk: ‘Begin met naar slachtoffers te luisteren’
Kardinaal De Kesel Foto: rr

Op de website van de misbruiktop in Rome heeft kardinaal De Kesel via een video-opname in het Frans zijn ervaringen met andere kerkleiders gedeeld. ‘De hele Belgische ervaring en groei naar een coherente aanpak, is begonnen met luisteren naar de slachtoffers’, zegt kardinaal Jozef De Kesel.

De eerste boodschap van de voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie is dus te luisteren naar de slachtoffers en hun lijden te erkennen.

‘Ik heb alle slachtoffers van mijn bisdom ontmoet. Vaak was het misbruik al decennia oud en was het de eerste keer dat ze erover durfden te praten’, zegt mgr. De Kesel in de video.

Eenzaamheid

‘Elke keer heb ik gemerkt hoe belangrijk het is dat je luistert en hen ernstig neemt en gelooft, dat hun lijden eindelijk erkend wordt. Je moet je die enorme eenzaamheid voorstellen van een kind dat deze last alleen moet dragen en zonder het te begrijpen. Omdat een priester zei dat het geheim moest blijven.’

De Kesel onderstreept nogmaals dat seksueel misbruik een vorm van machtsmisbruik is en dat een doofpotoperatie als reactie op misbruik niet helpt. ‘Het is juist als onschuldig lijden verborgen blijft, dat het blijft bestaan’, besluit De Kesel. ‘Vergeet nooit het woord van onze Heer: Alleen de waarheid maakt je vrij.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in