Grootste afdeling ABVV staakt op 15 maart voor het klimaat
De kop van de betoging vandaag met Greta Thunberg en naast haar Anuna De Wever en Kyra Gantois. Foto: afp

Voorlopig dient men enkel bij de socialistische vakbond ABVV stakingsaanzeggingen in voor de wereldwijde klimaatstaking van 15 maart.

De Belgische klimaatbeweging onder leiding van Youth for Climate vraagt aan de vakbonden om stakingsaanzeggingen in te dienen voor de wereldwijde staking voor het klimaat op vrijdag 15 maart.

Youth for Climate krijgt voor die grote betoging steun van onder meer Students for Climate, Workers for Climate en Teachers for Climate.

‘We kunnen het niet overlaten aan de jongeren alleen. Dit is een oproep aan alle militanten om hen te mobiliseren en te ondersteunen en dat liefst met een stakingsaanzegging, zodat ze zonder schroom kunnen deelnemen’, aldus een woordvoerder van Workers for Climate.

Bedoeling is om op 15 maart een grote mobilisatie te organiseren, met in de voormiddag lokale acties in heel het land om vervolgens naar Brussel te sporen, voor een grote manifestatie in de namiddag. 'We roepen iedereen op om deel te nemen: scholieren, studenten, proffen en vakbonden. Iedereen moet op straat komen die dag', aldus Anuna De Wever. Kyra Gantois mikt op 20.000 à 30.000 deelnemers.

ABVV gaat in op de voorzet

Alvast de grootste centrale binnen het ABVV, de Algemene Centrale die arbeiders verenigt uit zo’n 40 sectoren, volgt die oproep. Het gaat onder meer om werknemers in de bouw, de schoonmaak en de diensten.'Natuurlijk willen we hier deel van zijn,’ zo zegt voorzitter Werner Van Heetvelde. Concreet zullen leden uit de betrokken sectoren die willen meestappen in de geplande mars van 15 maart, gedekt zijn door de aanzegging.

De andere vijf centrales van het ABVV beslissen de komende dagen over hun houding.‘

Het is afwachten of er nog bijkomende acties komen.

‘Maar dit wordt geen klassieke 24-urenstaking,’ zo zegt Van Heetvelde. Hij gaat ervan uit dat er ook de andere centrales van het ABVV hun voorbeeld volgen – de nationale leiding laat de beslissing over aan de centrales.

‘Het is belangrijk dat we dit doen. Die jonge mensen zijn de syndicalisten van morgen. En we moeten de sociale dimensie van de klimaatdiscussie benadrukken. We mogen geen schrik hebben van dit onderwerp.’

Bij het ACV komt er geen nationale stakingsaanzegging. ‘Wij roepen wel op voor de manifestatie van 15 maart,’ zo zegt woordvoerder David Vanbellinghen. Het ACLVB ten slotte heeft nog geen beslissing genomen.