Premier vraagt rapport over Libische fondsen
Foto: Photo News

Premier Charles Michel heeft minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) een rapport gevraagd met daarin alle informatie over de contacten, initiatieven en beslissingen in verband met de vrijgave van Libische fondsen. Hij zal dat rapport ook overmaken aan het parlement.

Dat heeft de premier donderdag in de Kamer geantwoord op een handvol vragen over het dossier.

Woensdag was een brief bekendgeraakt uit 2012 waarin minister Reynders zijn Libische collega vroeg om werk te maken van het uitbetalen van enkele Belgische bedrijven, met de bevroren rekeningen als pasmunt. . Bij de bedrijven is onder meer de Waalse wapenfabrikant FN Herstal.

Voor verschillende Kamerleden bewijst die brief dat Reynders een actieve rol heeft gespeeld bij de vrijgave van het geld. In november had Reynders in het parlement al gezegd dat hij actief had gelobbyd voor Belgische bedrijven. Maar dat Reynders in de brief voorstelt om de intresten op die tegoeden alvast uit te keren, in ruil voor het uitbetalen van de bedrijven, is voor sommige oppositieleden 'gemarchandeer'.

Ook een vzw van prins Laurent moet nog geld – 50 miljoen euro – van Libië voor een misgelopen herbebossings­project. Dat werd in 2014, twee jaar na de brief van Reynders, door een arrest van de Brusselse rechtbank definitief bevestigd.