Qantas wil afval ‘hergebruiken, recycleren en composteren’
Foto: REUTERS

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wil als eerste luchtvaartmaatschappij in de wereld tegen 2021 minstens 75 procent van zijn afval ‘hergebruiken, recycleren en composteren’. Dit jaar wordt de papieren boardingpass afgevoerd om afval te besparen.

Reizigers zullen enkel nog een digitaal systeem kunnen gebruiken om aan hun boardingpass te komen, meldt de Australische nieuwssite news.com.au.

Qantas maakt zich sterk dat tegen 2021 alle wegwerpspullen wordt vervangen door meer ecologische alternatieven. Zelfs de oude uniformen van het personeel zullen worden hergebruikt. Qantas is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die iets wil doen aan de afvalberg. De Portugese luchtvaartmaatschappij HiFly voerde in december vorig jaar de eerste ‘plasticvrije’ vlucht in. Alle voorwerpen in het vliegtuig - van bekertjes over peper- en zoutvaatjes tot de verpakking van kussens en dekentjes - bestonden uit herbruikbare of hergebruikte materialen. De topman van HiFly, Paulo Mirpuri, wil de eerste plasticvrije luchtvaartmaatschappij worden.

Al blijft vliegen, alle mooie campagnes ten spijt, wel zwaar doorwegen op de ecologische voetafdruk.

Plasticvrij door de EU

Het bedrijfsleven neemt zelf meer en meer initiatieven om de afvalberg te verkleinen. Die beslissingen komen er niet zomaar. De Europese Unie besliste namelijk dat rietjes, wattenstaafjes, roerstaafjes, bestek, borden vanaf 2021 worden verboden. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim worden verbannen uit de EU.