‘Achttien mensen in België krijgen Duits oorlogspensioen, geen SS’ers’

Het Duitse ministerie van Arbeid heeft meer informatie gegeven over wie een oorlogspensioen krijgt voor deelname aan de Tweede Wereldoorlog. Het gaat nog om achttien mensen, maar geen voormalige SS’ers.

Achttien gewezen collaborateurs van het nazibewind krijgen in België nog steeds een nazipensioen van Duitsland. Die informatie gaf Duitsland vrij amper twee dagen nadat de Kamer een resolutie had gestemd over de kwestie. De Kamer wil weten wie die achttien mensen zijn om hun pensioen af te kunnen nemen. Ze krijgen bedragen tussen de 400 euro en meer dan 1.000 euro per maand.

Deze gewezen collaborateurs van het nazibewind kunnen Belgen zijn of Duitsers die in België wonen, zei het ministerie aan het Duitse weekblad Stern. Maar het zou niet om gewezen SS’ers gaan. Volgens de Duitse wetgeving op de overheidsdiensten is de deelstaat Noordrijn-Westfalen bevoegd voor deze pensioenen voor begunstigden die in België wonen.

De groep Mémoire-Herinnering, die overlevenden van de concentratiekampen en burgers van de Groep voor de Herinnering en voor de Toekomst bijeenbrengt, bracht de pensioenen in mei 2016 onder de aandacht bij de herdenking van de 71ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Overigens bleek dat de uitkeringen aan de Belgische fiscus ontsnappen.