Amerikaan plande terreuraanslag voor ‘blank vaderland’
Wapenarsenaal gevonden bij Hasson voor de aanslag Foto: AFP

Een kustwachter, een bewonderaar van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik, is opgepakt in de VS. Hij was van plan om Democratische politici en journalisten te vermoorden.

Christopher Paul Hasson (49) werd vorige week thuis opgepakt in Silver Spring (Maryland), vlak bij Washington. De politie vond een imposant wapenarsenaal bij de luitenant. ‘De verdachte was van plan om onschuldige burgers te doden op een schaal die zelden gezien is in dit land’, zegt procureur Robert Hur. Hij eist de opsluiting van de man tot zijn proces.

Het parket zegt dat er vijftien wapens en meer dan duizend stukken munitie in het appartement van Hasson zijn gevonden. Samen met steroïden en groeihormonen, die Hasson wou gebruiken voor de uitvoering van de aanslag.

Fan van Breivik

De kustwachter omschreef zichzelf, in documenten waarop het gerecht beslag legde, als een ‘blanke racist’, een ‘man van de actie’ en een voorstander van ‘doelgericht geweld om een blank vaderland te stichten’. Hij raadpleegde passages uit het manifest van Breivik over het verzamelen van vuurwapens en het opstellen van lijsten met doelwitten, zegt het parket.

Onder zijn mogelijke doelwitten bevonden zich de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer, maar ook Alexandria Ocasio-Cortez, het jongste lid van het Amerikaanse Congres. Daarnaast viseerde hij CNN-journalisten Don Lemon en Chris Cuomo en MSNBC-journalisten Chris Hayes en Joe Scarborough.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig