Dodental opgelopen tot 70 bij brand in Bangladesh
Foto: REUTERS

Zeker 70 personen zijn om het leven gekomen bij een brand in een appartementsgebouw in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het gebouw deed ook dienst als opslagplaats voor chemische producten.

In een appartementsgebouw van vier verdiepingen hoog in de historische wijk Chawkbazar brak gisterenavond een brand uit. Het vuur verspreidde zich razendsnel van gebouw tot gebouw. Er lagen chemische producten opgeslagen in de gebouwen.

Tientallen mensen konden niet vluchten voor de vlammen in de smalle straatjes van de wijk en zaten in de val. 'Ik hoorde een grote explosie. Ik draaide me om en zag de hele straat in brand vliegen, die vol stond met voertuigen en riksja's. Er waren overal vlammen', zegt een handelaar uit de wijk, Haji Abdul Kader aan persagentschap AFP. De winkel van Haji Abdul Kader werd vernietigd terwijl hij snel een boodschap ging doen. Hijzelf raakte gewond.

Een verantwoordelijke van de brandweer, Mahfuz Riben, zegt dat er zeker 70 personen zijn omgekomen. 50 anderen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Het hoofd van de nationale brandweer, Ali Ahmed, waarschuwt dat de balans nog kan oplopen. Mogelijk is een gasfles ontploft en heeft dat de chemische producten doen ontvlammen, volgens Ahmed. 

Vele branden later

De straatjes en bedrijvigheid in Chawkbazar vormen een bedreiging voor de bewoners. Vooral het feit dat in residentiële appartementsgebouwen het gelijkvloers gebruikt wordt voor de opslag van chemische goederen, vormt een groot gevaar. Maar ook in de rest van Bangladesh is veiligheid geen prioriteit. De regels zijn erg laks. In 2013 kwamen 1.100 mensen om het leven toen een textielbedrijf instortte. Drie jaar geleden vielen 29 doden bij een brand in een verpakkingsbedrijf, ook in Dhaka. 

Dodental opgelopen tot 70 bij brand in Bangladesh
Foto: REUTERS