Gerecht ondervraagt ook Patrick Janssens en Roger Lambrecht in Operatie ‘schone handen’
Patrick Janssens Foto: BELGA

In het kader van Operatie ‘schone handen’, het grote onderzoek naar witwaspraktijken en matchfixing in het Belgische voetbal, heeft het federaal parket dinsdag en woensdag onder meer Patrick Janssens en Roger Lambrecht verhoord. Peter Maes, de ex-trainer van Sporting Lokeren, werd woensdag na een nacht in de cel vrijgelaten onder voorwaarden.

De actie kwam er na verklaringen van spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die als spijtoptant heeft meegewerkt in dit dossier, en kadert in het financiële luik van het onderzoek. De speurders onderzoeken het traject van enkele grote geldbedragen die mogelijk door Peter Maes, de ex-trainer van Sporting Lokeren, als verdoken commissie ontvangen zijn. Dat meldt het federaal parket in een persbericht.

In totaal werden dinsdag en woensdag zestien personen verhoord. Alle verhoorde personen hebben een band met de voetbalclubs Sporting Lokeren of KRC Genk, of met spelersmakelaar Dejan Veljkovic.

Onder meer Roger Lambrecht (voorzitter Lokeren), Erwin Lemmens (ex-keeperstrainer KRC Genk en Lokeren), Herbert Houben (ex-voorzitter KRC Genk) en Patrick Janssens (ex-CEO KRC Genk) werden door de rechercheurs aan de tand gevoeld. En dat wel degelijk als verdachten, dus niet als getuigen, zo bevestigt het parket. Na het verhoor werden ze vrijgelaten, ook werden ze niet officieel in verdenking gesteld.

Peter Maes nacht in cel

Dinsdagochtend vonden ook drie huiszoekingen plaats, twee in Lommel en een in Duffel. Twee personen werden daarbij van hun vrijheid beroofd voor verhoor: Peter Maes en zijn vriendin An B.

B. mocht na het verhoor beschikken, maar Maes moest een nacht in de cel blijven. Eind oktober bracht hij al eens twee nachten door in een politiecel. De onderzoeksrechter liet hem woensdag vrij onder voorwaarden. Hij blijft officieel in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen.