Emmers met uranium staan 20 jaar in museumgebouw Grand Canyon
Foto: rr

Jarenlang hebben er drie emmers met uranium in een museumgebouw van de Grand Canyon gestaan. Ondertussen is het goedje wel weggehaald, maar dat de bevoegde instanties nagelaten hebben werknemers en publiek in te lichten dat ze mogelijk blootgesteld zijn aan radioactieve stralingen valt niet meteen in goede aarde.

Bijna twintig jaar lang stonden er drie emmers van zo’n 20 liter inhoud gevuld met radioactief uraniumerts in een gebouw van het museum van het Grand Canyon National Park in de staat Arizona, melden onder meer CNN en Arizona Central. Voordien waren ze blijkbaar opgeslagen in de kelders van het gebouw, tot ze in 2000 naar het museumgebouw verhuisd werden.

De veiligheidsverantwoordelijke van het Park, Elston Stephenson, ontdekte de emmers in juni vorig jaar en bracht onmiddellijk de bevoegde instanties op de hoogte. Vlakbij de emmers werd een verhoogd stralingsniveau gemeten, maar op andere plaatsen waren die niveaus normaal. De emmers werden weggehaald, maar de overheid waarschuwde personeel noch bezoekers die de voorbije jaren in het gebouw geweest waren dat ze mogelijk in contact gekomen waren met een radioactieve stof. Stephenson drong daar nochtans meermaals op aan.

Omdat er geen reactie kwam, stuurde Stephenson uiteindelijk op eigen initiatief een mail naar alle werknemers van het Grand Canyon National Park. ‘Als u tussen 2000 en 18 juni 2018 in het Museums Collections Building (bldg 2C) geweest bent, bent u volgens de definitie van de Veiligheids- en Gezondheidsadministratie “blootgesteld” aan uranium’, schreef hij daarin volgens CNN dat de hand kon leggen op de bewuste mail. ‘Dit betekent niet dat u ook besmet bent, of dat u gezondheidsproblemen krijgt. Het betekent wel dat er uranium op de site was en dat u in de buurt was. Wettelijk gezien zijn we verplicht u daarvan op de hoogte te brengen.’

Stephenson is ook niet te spreken over het feit dat de werknemers van het park die de emmers weghaalden enkel beschermd werden door een paar plastic handschoenen en de emmers verplaatsten met de hulp van een paar bezemstelen. Volgens de bevoegde gezondheidsdienst OSHA waren de gemeten stralingsniveaus echter niet gevaarlijk en lagen ze onder de aanvaardbare normen.