Everzwijn dat in Bokrijk een fietser verwondde, was aangeschoten
Een ziekenwagen moest de gewonde fietser wegbrengen. Foto: Tom Palmaers

Het everzwijn dat dinsdag in het domein Bokrijk (Genk) een fietser verwondde, bleek eerder geraakt te zijn door een kogel.

Op het domein van Bokrijk is dinsdagnamiddag een fietser omvergelopen door een everzwijn. De fietser moest met verwondingen overgebracht worden naar het ziekenhuis.

Nu blijkt dat het dier enkele uren eerder was beschoten en geraakt. Het everzwijn was tot in de omheinde plantenkwekerij van het domein doorgedrongen en was daar weggejaagd.

‘Dinsdagvoormiddag was het everzwijn geraakt, maar niet dodelijk. De procedure is dat een nazoekteam het dier dan gaat zoeken. Het is een erkend team voor beschoten everzwijnen. Zij volgden met een hond het bloedspoor en vonden dan de fietser. De verantwoordelijke heeft meteen de hulpdiensten verwittigd,’ weet Igor Philtjens (Open VLD) , de gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Bokrijk.

‘Het gaat hier om een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Een opgejaagd dier dat geraakt was en in confrontatie kwam met een fietser. Het beest was toen we ter plekke kwamen al weg, maar uiteindelijk is het gevonden en werd het doodgeschoten’, aldus nog Philtjens.

Everzwijn dat in Bokrijk een fietser verwondde, was aangeschoten
Foto: shutterstock

In de bossen van Bokrijk, een park van 550 hectare groot, zitten al jaren everzwijnen. De populatie stijgt en dat gaat gepaard met overlast zoals schade aan gewassen. Sinds 2016 is er een afspraak met Natuur en Bos dat domeinwachters in bepaalde gebieden waar geen bezoekers komen en onder bepaalde omstandigheden op everzwijnen mogen schieten. Het zijn dan in het bijzonder boswachters met een jachtverlof. Sinds kort wordt ook met een warmtecamera ’s nachts bekeken waar everzwijnen actief zijn. Door het afschotplan zijn er al 75 tot 80 everzwijnen minder.