China sluit Tibet af voor buitenlandse toeristen
Foto: shutterstock

Tot 1 april mogen buitenlandse toeristen Tibet niet in. Dat heeft China beslist naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de vlucht van de dalai lama.

Meerdere Chinese reisagentschappen laten weten dat toeristen tot na de deadline niet naar de regio kunnen reizen. De sluiting van Tibet komt er na een ‘bevel van de regering’.

Tibet ligt op een plateau tussen de 3.600 en 5.200 meter boven het zeeniveau en staat bekend als het ‘dak van de wereld’. Vanaf de 15de eeuw groeide het boeddhistische koninkrijk uit tot een staat met de dalai lama aan het hoofd en Lhasa als hoofdstad.

Al eeuwenlang oefent China macht uit in Tibet, ook de Mongolen hebben de regio een tijdlang overheerst. In 1950 viel de pasopgerichte Volksrepubliek China Tibet binnen. De Tibetanen vreesden dat hun leider ontvoerd zou worden, waardoor een opstand uitbrak op 10 maart 1959. De nu 83-jarige dalai lama vluchtte toen samen met zijn volgers naar India, waar hij in ballingschap leeft. In 1965 werd binnen China de Tibetaanse Autonome Regio gecreëerd.

China heeft al meerdere keren toeristen de toegang tot Tibet geweigerd bij belangrijke politieke bijeenkomsten of verjaardagen.

Het ongenoegen over de Chinese overheersing blijft sluimeren in Tibet. Meer dan 100 Tibetanen hebben zich de voorbije jaren in brand gestoken om daartegen te protesteren. Op 14 maart 2008 vonden antiregeringsprotesten plaats in Lhasa.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in