Slecht nieuws voor May: drie Conservatieve parlementsleden voegen zich bij Labour-dissidenten
Anna Soubry. Foto: AFP

In het Verenigd Koninkrijk zijn drie vooraanstaande parlementsleden van de Conservatieven opgestapt uit de partij van premier Theresa May, uit onvrede met haar aanpak van de Brexit. Ze willen zich aansluiten bij de Independent Group, die nu al bestaat uit acht (voormalige) Labour-leden.

De parlementsleden Anna Soubry, Heidi Allen en Sarah Wollaston zijn alle drie uitgesproken tegenstanders van de Brexit en hebben nu gezamenlijk aan premier May laten weten dat ze uit de Conservatieve partij stappen. Volgens Wollaston, Soubry en Allen heeft de partij de Brexit op een ‘rampzalige’ manier aangepakt en is er nooit ernstig werk gemaakt van het zoeken naar een consensus. ‘In plaats van te streven naar het herstellen van de breuk of het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de Brexit, ging de prioriteit naar het trekken van “rode lijnen”’, klinkt het.

‘Er zullen momenten zijn dat we de regering steunen’, citeert The Guardian de drie Conservatieve dissidenten. ‘Bijvoorbeeld als het gaat om maatregelen die onze economie en onze veiligheid ten goede komen en onze openbare dienstverlening verbeteren.’

Maar ze zouden voortaan wel als onafhankelijken in het parlement gaan zetelen, net als de Independent Group, een fractie die eerder deze week gevormd werd door acht parlementsleden die de Labourpartij en zijn leider Jeremy Corbyn de rug toekeerden. Die stapten op uit onvrede met de lakse manier waarop er binnen Labour opgetreden werd tegen antisemitisme, maar ook omdat ze zich niet konden vinden in de standpunten over de Brexit.

Dat de drie opstappen is nog maar eens slecht nieuws voor premier May, die worstelt met de manier waarop de uittreding uit de EU aangepakt moet worden. Samen met de acht voormalige Labour-leden heeft de Indepent Group nu evenveel leden als de Liberal Democrats en meer leden dan de DUP.

Slecht nieuws voor May: drie Conservatieve parlementsleden voegen zich bij Labour-dissidenten
Sarah Wollaston. Foto: AFP