Europese groenen dringen Kleine-Brogel binnen
Archiefbeeld: activisten in Kleine-Brogel gearresteerd bij protest in 2010. Foto: ASSOCIATED PRESS

Drie groene Europarlementsleden zijn gearresteerd omdat ze het militair domein van Kleine-Brogel binnengedrongen waren. Een tiental anderen namen ook deel aan het protest.

De drie politici, Molly Scott Cato, Michèle Rivasi en Tilly Metz, protesteerden vanmorgen tegen de aanwezigheid van nucleaire bommen op de militaire basis. Het is een publiek geheim dat nog steeds geregeld protest ontlokt. De groenen werden door de politie gearresteerd.

De actiegroep ‘Agir pour la paix’, bekend om hun actie ‘Nuke free zone’, namen ook deel aan het protest. De activisten vrezen dat nu de VS uit het nucleaire wapenverdrag - het INF-verdrag - stapt, er opnieuw meer kernwapens in Europa geplaatst zullen worden. Nu zouden er in heel Europa nog 150 Amerikaanse bommen liggen. Ooit waren dat er meer dan 7.000.

De groenen eisen dat alle bommen uit België, Italië, Duitsland en Nederland worden weggehaald.

De politici kunnen mogelijk worden vervolgd voor schending van artikel 120 van het strafwetboek. Volgens dat artikel riskeert elke persoon die zonder toelating de muren, hekken, hagen of andere afsluitingen van een militair domein beklimt of overschrijdt, een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en een boete van 26 tot 100 euro.