Filmtips: puberteit is mega cringe
Op zijn 82 neemt Robert Redford afscheid van acteren met ‘The old man & the gun’. Foto: rr
Van een tienermeisje in ‘Eighth grade’ tot het afscheid van Robert Redford: alle leeftijden welkom. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

If Beale Street could talk

Black love matters.


Twee geliefden, gescheiden door een muur van glas: wie zal er hen tegenhouden? De regisseur van Oscarwinnaar ‘Moonlight’, Barry Jenkins, heeft een werk van liefde en schoonheid gemaakt van ‘If Beale Street could talk’, een boek van James Baldwin vol wijsheid en vuur. Lees dat boek, zie die film, luister naar die soundtrack van Nicholas Britell. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was.

naar de recensie >

 

 

2

Eighth grade

Tieners van tegenwoordig.


Stand-upcomedian Bo Burnham begon ooit op Youtube. Nu debuteert hij als regisseur met een film over een tienermeisje dat zich uit op… Youtube. Recensent Ruben Aerts viel voor ‘een buitengewoon delicate krachttoer, die slechts de schijn heeft licht verteerbaar te zijn’.

Een interview met Bo Burnham en de recensie >

 

 

3

The favourite

Anti-kostuumfilm.


De slag bij Oudenaarde (1708) zal Yorgos Lanthimos eendenpaté wezen: de regisseur van ‘Dogtooth’, ‘The lobster’ en ‘The killing of a sacred deer’ is in ‘The favourite’ alleen geïnteresseerd in geflikflooi, intriges en het besloten hofje van Queen Anne. Actrices Emma Stone, Rachel Weisz en Olivia Colman laten alle mannen met pruiken een poepje ruiken.

naar de recensie >

 

 

4

The old man & the gun

Masterclass van Robert Redford.


‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’, ‘The sting’, ‘All the president’s men’, ‘Out of Africa’, ‘All is lost’ en dan vergeten we er nog een handvol: het rijtje onvergetelijke filmrollen is onuitputtelijk bij Robert Redford. Op zijn 82 neemt hij afscheid van acteren met ‘The old man & the gun’, als wellicht de sympathiekste bankrover in de filmgeschiedenis. Pief, poef, paf: straf.

naar de recensie >

 

 

5

Fatwa

Heen en terug België-Tunesië.


Steeds vaker beginnen filmmakers het recente islamitisch extremisme te verwerken tot films. In ‘Fatwa’ onderzoekt regisseur Mahmoud Ben Mahmoud hoe iemand ten prooi valt aan fanatisme. Recensent Ruben Aerts zag een langzame, politiek geladen film.

naar de recensie >

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in