Ariana Grande zit Beatles op de hielen
Ariana Grande in december, bij de meeting ‘women in music’ van Billboard. Foto: AFP

Ariana is echt Grande: ze bezet de eerste drie plaatsen van de Amerikaanse charts. Dat heeft haar maar één act voorgedaan, The Beatles, in 1964.

Op één in de Billboard Hot 100 staat ‘7 rings’ van Ariana Grande. Op twee staat ’Break up with your girlfriend, I'm bored’, ook van Grande, en op drie ‘Thank U, next’, alweer van Grande. Eén week na het verschijnen van haar album Thank U, next bezet ze daarmee het volledige Amerikaanse erepodium. Sinds de hitnoteringen in 1955 worden bijgehouden, is maar een groep daarin eerder geslaagd: The Beatles in 1964.

Grande kan nu voor het duurrecord gaan. The Beatles bezetten de top drie op 14, 21 en 28 maart. Op 4 april deden ze er nog een schepje bij door de hele top vijf in te nemen, met ‘Can’t buy me love’, ‘Twist and shout’, ‘She loves you’, ‘I want to hold your hand’ en ‘Please please me’. ‘Zowat iedereen is The Beatles moe’, schreef Billboard toen. Daarmee bedoelden ze: dj’s en journalisten. Want het platenkopende publiek was de groep uit Liverpool nog lang niet zat. Op 25 april nam hij alweer de hele top drie voor zijn rekening.

Vlijtigste meisjes

‘7 rings’ staat al vier weken op een. ‘Break up ...’ komt nieuw binnen. ‘Thank U, next’, dat zeven weken op één stond maar aan het wegzakken was, springt weer omhoog. Grande heeft deze week ook het record voor meeste nummers van een vrouwelijke artieste heeft verbeterd, dat Cardi B vorig jaar op negen nummers zette. Grande staat twaalf keer in de Hot 100. Negen van die nummers komen nieuw binnen. Het album Thank U, next staat dan ook comfortabel bovenaan de albumlijst.

Op die plaat staat de weerslag van de gebeurtenissen die Grande de laatste twee jaar te verwerken kreeg. In mei 2017 vond in Manchester een aanslag plaats in de arena waar ze optrad. Er vielen 22 doden. Vorig jaar overleed haar ex, de rapper Mac Miller, aan een overdosis alcohol en drugs. De twee waren nog niet zo lang uiteen. Het maakt dat fans en critici de plaat ook onderzoeken op verwijzingen naar die gebeurtenissen, schreef onze recensent toen ze uitkwam.