Mogi Bayat laat geld van Anderlecht blokkeren, club is 'verontwaardigd'
Foto: BELGA
Mogi Bayat slaat terug. Omdat de makelaar een spilfiguur is in de zaak Schone Handen, weigert Anderlecht zijn openstaande commissies te betalen. Daarom laat Bayat zijn vennootschap dat geld nu blokkeren op de RSCA-rekeningen. Anderlecht is onthutst.

Onder het oude bestuur regelde Mogi Bayat heel wat miljoenentransfers bij Anderlecht. Daarvoor heeft hij nog een fikse som commissiegeld te goed. Paars-wit had voor hem een afbetalingsplan, maar sinds de zaak Schone Handen – waarin Bayat wordt verdacht van witwaspraktijken – gebeuren die betalingen niet meer.

Bayat is daarop geen uitzondering. Anderlecht stuurde in november al een brief naar alle makelaars dat het hen pas verder zouden betalen als al hun transfer­acties met RSCA transparant waren. Volgens de Brusselaars worden de zaakwaarnemers die open kaart speelden nu alweer betaald – sommigen spreken dat tegen – maar het kantoor van Bayat gaf - aldus RSC Anderlecht - geen enkele verduidelijking over de vennootschappen waarmee gefactureerd werd.

Anderlecht laat weten dat het betreurt dat Bayat – via zijn vennootschap – gisteren beslag liet leggen op de tegoeden. Dat wil zeggen dat hij de som waarop hij meent recht te hebben, liet blokkeren op de RSCA-rekeningen. Anderlecht  zegt  dat het  zich via de rechtbank zal verdedigen tegen die démarche. De club zal Bayat niet betalen zolang er geen duidelijkheid is of geen uitspraak is in het voetbalschandaal. Tom Bauwens, die advocaat is van Bayat noemt de juridische redenering van RSC Anderlecht vreemd. ‘Meneer Bayat is in verdenking gesteld maar zijn vennootschap niet.’ Er is volgens Bauwens dan ook geen enkele reden waarom RSC Anderlecht niet zou moeten betalen. De advocaat wijst er ook op dat het beslag er pas  is gekomen na machtiging van een beslagrechter. Die heeft geoordeeld dat de argumenten van de vennootschap van Bayat correct zijn.

RSC Anderlecht liet gisteren ook weten dat het zich  ook burgerlijke partij stelt in de zaak Schone Handen. Zo kan het op termijn zelfs het hele onderzoeksdossier inkijken en als slachtoffer mogelijk schadevergoeding eisen. Onder meer de voetbalbond en Beerschot Wilrijk deden dat ook al.