Europa stimuleert groene trucks
Foto: Geert Vanden Wijngaert - STR
Aanvankelijk wilde het Europees Parlement CO2-reducties van 20 tot 35%. Maar de lidstaten wilden niet zover gaan.

Nieuwe trucks en bussen moeten in 2025 15% minder koolstofdioxide uitstoten in vergelijking met 2019 en in 2030 30% minder. Dat zijn onderhandelaars van de Europese Commissie, het Parlement en de lidstaten overeengekomen. Producenten die de doelstellingen niet halen, kunnen  gestraft worden.

Fabrikanten moeten gestimuleerd worden om  zero of een heel lage uitstoot op de markt te brengen. Als ze erin slagen tegen 2025 minstens 2% waterstof- of e-trucks te verkopen, kunnen ze minder stringente CO2-doelstellingen krijgen.

Lobby van industrie

‘Voor het eerst komen er op Europees niveau bindende doelstellingen voor de reductie van koolstofdioxide voor trucks, inclusief duidelijke stimulansen voor trucks met lage of zero emissie’,  reageerde het Nederlandse Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks), die namens het Europees Parlement de onderhandelingen voerde.

Het Europees Parlement wilde aanvankelijk verder gaan en streefde naar reducties met respectievelijk 20 en 35%. Maar de lidstaten wilden zover niet gaan. ‘Het is schandalig dat sommige regeringen de belangen van hun industrie boven die van de burgers blijven plaatsen. Vooral Duitsland en enkele landen uit Centraal-Europa blokkeerden meer ambitieuze doelstellingen’, zei Eickhout. 
Het principeakkoord moet  nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten, voor het van kracht wordt. De beperkingen zijn nodig om de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs te halen.