Carrefour opent winkel waar cash geld taboe is
Foto: Dries Luyten
Carrefour opent binnen enkele weken een geautomatiseerde winkel in Brussel waar alleen elektronisch betaald kan worden.

Nog snel een bestelling uit de automaat halen? Dat kan binnenkort in een nieuwe Carrefour Express op de Grasmarkt. De winkel zal zeven dagen op zeven de klok rond open zijn. Er zullen kassa’s noch rekken staan. Maar er werkt wel personeel, bijvoorbeeld om het brood af te bakken.

Klanten geven op voorhand  hun bestelling door en kunnen die dan uit een locker halen. Het is ook mogelijk om ter plaatse op schermen producten te kiezen, verduidelijkte Carrefour eerder  aan het magazine Gondola. De winkel zal 400 producten verkopen, met vooral diepvries, verse producten en droge voeding. Drie automaten zullen de bestelling klaarmaken.

Automaten, geen kassa’s

De winkel moet ‘binnen een paar weken’ opengaan, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. De etalage maakt vandaag al duidelijk dat in de winkel alleen elektronisch betaald zal kunnen worden. Het weren van cash is wettelijk in orde, zegt van Outryve, omdat het om automaten gaat, en niet om kassa’s. ‘Voor alle duidelijkheid: in onze bestaande winkels zullen we cash blijven aanvaarden, zolang klanten cash willen betalen.’

Volgens Carrefour is de geautomatiseerde winkel uniek in België, maar  gaat  het niet om een test. De Franse supermarktketen is van plan om verschillende geautomatiseerde winkels te openen. Het is niet de bedoeling om bestaande winkels te vervangen door kassa- en rekkenloze winkels.

Carrefour ziet vooral brood in geautomatiseerde winkels op plaatsen waar er veel passage is, maar waar grote winkels niet passen. ‘Denk bijvoorbeeld aan trein- of metrostations’, verklaarde de supermarktketen aan Gondola. Carrefour wil daarbij focussen op kleine en middelgrote stations. In de grotere stations kiest het voor traditionele winkelformules. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in