De lezing van Theo Francken (N-VA) in Verviers dinsdagavond is geannuleerd wegens protestacties. De auto van de gewezen staatssecretaris zou ook beschadigd zijn. Francken zal een klacht indienen bij de politie.

De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie ging zijn boek Continent zonder grens voorstellen in een hotel in Verviers. Maar zijn komst lokte vijandigheid uit bij manifestanten.

‘De situatie is uit de hand gelopen’, stelt Francken op Twitter. Hij zegt dat de politie zijn veiligheid niet kon garanderen en spreekt van ‘extreemlinks tuig’. Francken liet aan de RTBF weten dat zijn auto beschadigd is en en dat hij een klacht gaat indienen bij de politie.  

Francken dient klacht in na beschadiging auto

Bijna tweehonderd mensen waren opgedaagd voor de protestactie na een oproep van de lokale afdeling van de FGTB, onder wie de burgemeester van Verviers Muriel Targnion (PS) en enkele gemeenteraadsleden. Er werden ook gele hesjes opgemerkt.

Burgemeester

Dat de burgemeester deelnam aan het protest, vindt Francken niet kunnen. ‘De PS-burgemeester staat gewoon lekker mee te betogen’, meldde hij.

Voor de camera van de RTBF verdedigde Targnion haar aanwezigheid: ‘Het is normaal dat de sfeer geladen is. Het gaat om een Vlaamse politicus die in Wallonië als een extremist wordt beschouwd. Voor mij is dit een beetje een provocatie, dat hij hier in het hart van Verviers zijn ideeën komt voorstellen. Ik heb het evenement niet verboden, maar ik meen dat men extremisten met democratische wapens moet bestrijden. Hij mag zijn mening uiten in de privésfeer, maar wij mogen ook betogen.’

Politie

Burgemeester Targnion verklaarde dat de politie haar werk doet. ‘Ze moet voorkomen dat het tot gewelddadige confrontaties komt tussen links en rechts. Wij van links moeten democratische middelen gebruiken om onze stem te laten horen, geen extremistische.’

Targnion zei dat ze als manifestant, maar ook als burgemeester ter plaatse was. ‘Als de zaken uit de hand lopen, kan ik het evenement annuleren. Daarom ben ik ook hier.’

Ondanks de aanwezigheid van de politie moest de lezing toch geannuleerd worden. Er werd onder meer met terrasmeubilair gegooid. De politie zette traangas in tegen de amokmakers.

Francken maakte eerder al gewag van ‘veel ophef en dreigementen vanwege extreemlinks en de socialistische vakbond FGTB'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig