Markel Irizar (39, Trek- Segafredo) hangt fiets aan de wilgen: “Als hij vertelde, hing iedereen aan zijn lippen”
Foto: BELGA

Markel Irizar, de Baskische superknecht van Trek-Segafredo, heeft bekendgemaakt om aan het einde van dit seizoen op 39-jarige leeftijd te stoppen met wielrennen. Zijn laatste wedstrijd wordt San Sebastian op 3 augustus. Dirk Demol, ploegleider van de Bask bij Radioshack en Trek(-Segafredo), kent de man als “een van de beste helpers die het peloton kent”.

De Baskische renner was erg geliefd in het peloton en kreeg van zijn collega-renners de bijnaam ‘Radio Basko’ omdat hij ervan hield om verhalen te vertellen. Ook Dirk Demol, ploegleider van Irizar bij Radioshack en Trek, hield van de naturel van de Baskische renner: “Als hij vertelde, hing iedereen aan zijn lippen. Niemand zei ooit Zeg Markel, zwijg nu eens.”

“Een renner die je altijd in je ploeg wilt”

Irizar begon zijn carrière in 2004 bij de Baskische ploeg Euskadi-Euskatel, net daarvoor werd hij behandeld voor teelbalkanker, waarvan hij in 2012 genezen verklaard werd. In 2009 trok hij naar Radioshack, de voorloper van zijn huidige ploeg Trek-Segafredo. Daar haalde hij in 2011 de grootste overwinning van zijn carrière: eindwinst in de Ruta del Sol van 2011. Irizar ontpopte zich bij Radioshack ook als superknecht. Hij hielp onder andere Fabian Cancellara aan enkele van zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en hielp Chris Horner aan de Vueltazege in 2013.

Voor Dirk Demol, momenteel ploegleider bij Katusha-Alpecin, is Irizar een renner die hij altijd in zijn ploeg zou willen hebben: “Hij had al heel snel besloten dat het beter was om een superknecht te zijn en de ploeg aan overwinningen te helpen, dan om te proberen wedijveren met renners die beter dan hem waren voor de overwinning. Hij leefde echt voor de helpersrol.”

Afscheid in zijn Baskenland

Dat Irizar een coureur was die graag gezien werd in het peloton, bevestigt Demol. “Toen Radioshack veranderde in Trek werd de ploeg opgebouwd rond Fabian Cancellara. Fabian heeft toen gezegd dat er drie renners zeker moesten bijzijn in de nieuwe ploeg: Markel Irizar, Yaroslav Popovich en Gregory Rast. Best opvallend want toen Irizar en Cancellara bij Radioshack voor het eerst samenreden in de Ronde van Qatar, nam Irizar zijn helpersrol zodanig serieus dat hij Cancellara nerveus maakte. Zo nerveus zelfs dat Cancellara hem liever niet meer als helper wilde. Na een gesprek met hem, ging hij zijn helpersrol anders invullen en werd hij een van de beste helpers die de ploeg ooit gehad heeft.”

Irizar rijdt zijn laatste wedstrijd op 3 augustus 2019 in de Clasica San Sébastian. In een videoboodschap op het Twitteraccount van zijn ploeg Trek-Segafredo vertelde Irizar dat de wedstrijd voor hem erg belangrijk is, omdat die in zijn geliefde Baskenland gereden wordt.

Toen ik herstelde van kanker had ik twee doelen en redenen om te vechten. 1) papa worden, 2) profrenner worden en een lange carrière uitbouwen. Met dank aan veel van jullie, kan ik vandaag zeggen dat ik beide doelen waargemaakt heb. Heel erg bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Ondertussen regent het mooie boodschappen op Twitter voor Irizar

Het was een eer om acht jaar met Markel te werken in de ploeg: een toegewijde ploeggenoot die altijd gelukkig was, trots op zijn familie, gemotiveerd en klaar om de ploeg te helpen. Een sterke man op en naast de fiets. Tot snel op het parcours, vriend voor het leven.

Het antwoord van Irizar: Bedankt Dirk. Waarschijnlijk de mooiste periode van mijn carrière. De Klassieke groep met Fabian Cancellara, Yaroslav Popovich, Gregory Rast enz. Het was een waar genoegen. Al het beste vriend!

We zullen de beste #bizipoz in de wereld missen. Al ben ik er zeker van dat hij het wielrennen niet zal verlaten, maar enkel tijd vrijmaakt om door te brengen met zijn fantastische familie. Geniet van de komende maanden Markel

Radio Basko gaat op pensioen in augustus. He moet een van de meest positieve mensen zijn die ik ken. Ik wens je al het beste Markel en ik zal je missen.

Grote Irizar, 100% Baskische kracht. Geniet van de laatste maanden. Het is leuk om terug te denken aan het seizoen van 2012 met jou bij Radioshack - Nissan - Trek.

Al het beste in je laatste seizoen Markel. Het was altijd een plezier om met en tegen je te rijden.