Een tachtigtal graven op een joodse begraafplaats in Quatzenheim waren beklad met hakenkruisen in de aanloop van betogingen tegen antisemitisme.

De prefectuur van het departement Bas-Rhun spreekt van een ‘afschuwelijke antisemitische daad’. Quatzenheim ligt op zo’n 16 kilometer van Straatsburg. ‘Het houdt niet op, het is schok na schok. Ik weet niet hoe lang we dat volhouden’, reageert Maurice Dahan, voorzitter van het synagogebestuur van de regio.

De grafschendingen kwamen voor de geplande protestacties tegen de toename van het antisemitisme in Frankrijk. Duizenden mensen kwamen op straat in Parijs en andere steden. Premier Édouard Philippe liep mee in de hoofdstad, samen met andere ministers en parlementsleden.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de joodse begraafplaats in Quatzenheim bezocht om de schade op te meten. Daarna bezocht het staatshoofd het monument van de Shoah in Parijs.

Joodse graven geschonden in aanloop van protesten tegen antisemitisme
Foto: REUTERS

Eerder veroordeelde Macron het antisemitisme al nadat een prominente joodse intellectueel, Alain Finkielkraut, werd geviseerd tijdens een protest van gele hesjes. De scheldpartij kwam exact een week na een hele serie van anti­semitische incidenten in en rond Parijs. Zo werd onder meer op een broodjeszaak in het Duits ‘joden’ op het raam gekalkt.

De minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, toonde zich afgelopen week zeer bezorgd. Hij maakte bekend dat het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk vorig jaar 74 procent hoger lag dan het jaar ervoor.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in