Eén jaar wapendoden in de VS: tieners brengen hulde aan gevallen vrienden
Een herdenkingswake voor de slachtoffers van de Parkland shooting. Foto: Photo News

1.200 minderjarigen lieten sinds 14 februari vorig jaar in de VS het leven door schietincidenten. Het project Since Parkland wil het leed achter die cijfers een menselijk gelaat te geven. Op de site getuigden meer dan 200 Amerikaanse jongeren over het tragische lot van hun vrienden.

Ze had net een essay geschreven voor school over het aanhoudende wapengeweld in haar woonwijk toen een verdwaalde kogel de dertienjarige Sandra Parks raakte door haar kamerraam. Een ander jongetje overleed nadat hij zichzelf per ongeluk neerschoot. Zijn vader had een geladen pistool op het aanrecht laten liggen. Hij was amper twee jaar. Het zijn slechts twee beklijvende getuigenissen die te lezen zijn op sinceparkland.org.

De website is een pijnlijke reminder aan de 1.200 minderjarigen die de voorbije twaalf maanden omkwamen door toedoen van wapens. Het initiatief gaat uit van The Trace, een non-profit nieuwsorganisatie die zich toespitst op wapengeweld in de VS. De organisatie wil hameren op de leegte die wapens nalaten in de vele huishoudens en klaslokalen. Om die reden brengen geen beroepsjournalisten maar tieners zelf aan de hand van korte portretten het verhaal van de slachtoffers. Het zijn klasgenoten, vrienden of familie die veel te vroeg uit het leven werden gegrepen.

De naam van de site verwijst naar de gelijknamige Parkland Shooting van 14 februari vorig jaar. Zeventien mensen lieten die dag het leven toen Nikolas Cruz in zijn vroegere school in Parkland, Florida met een halfautomatisch geweer een bloedbad aanrichtte.

De getuigenissen kan je nalezen op www.sinceparkland.org.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig