Stad verkoopt historische tjalk Ortelius aan hoogste bieder
De Ortelius heeft een flinke onderhoudsbeurt nodig Foto: AG Vespa

Een uniek stukje Antwerpse geschiedenis staat te koop. AG VESPA verkoopt de tjalk Ortelius via biedingen onder gesloten omslag.

Het verhaal van de 5 meter brede en 22 meter lange tjalk begint in 1898. Het schip is vernoemd naar Antwerps cartograaf Abraham Ortelius en werd aanvankelijk als vrachtschip gebruikt.

In 1945 werd het samen met de tjalk De Gerlache aangekocht door toenmalig Antwerps burgemeester Lode Craeybeckx en geschonken aan de stad. Daarna kreeg het schip een herbestemming en werd het omgedoopt tot schooltjalk.

De Ortelius en De Gerlache moesten schoolgaande jeugd warm maken voor de watersport. Ze deden korte rondvaarten op de Schelde en ook langere uitstappen naar Nederland. De schoolkinderen konden dan aan boord van de tjalk blijven overnachten.

Dankzij zijn unieke karakter werd het schip beschermd als varend erfgoed. De Ortelius werd in 2005 uit de vaart genomen en heeft momenteel zijn thuishaven op de Droogdokkensite.

Stad verkoopt historische tjalk Ortelius aan hoogste bieder
De Ortelius in betere tijden. Foto: AG Vespa

‘Nieuw leven voor een stukje Antwerpse geschiedenis’

In het najaar van 2018 nam het stadsbestuur een beslissing over de toekomst van de schooltjalken. De Ortelius wordt verkocht en De Gerlache zal opnieuw actief ingezet worden bij nautische evenementen en kleine havenrondvaarten. Voor De Gerlache - in beheer van het MAS – wordt momenteel een beheersprogramma uitgewerkt samen met Onroerend erfgoed om het schip opnieuw varend te maken.

Stad verkoopt historische tjalk Ortelius aan hoogste bieder
Foto: AG Vespa

De Ortelius wacht op een nieuwe eigenaar om het schip in glorie te herstellen. ‘We zijn op zoek naar een nieuw leven voor een stukje Antwerpse geschiedenis’, stelt schepen Fons Duchateau, ‘Met de net iets oudere tjalk De Gerlache hebben we als stad een soortgelijk schip in eigendom. Het is een beleidskeuze om geen duplicaten in onze portefeuille te houden. We hopen natuurlijk dat de Ortelius na renovatie nog steeds een stukje varend erfgoed kan blijven.’

Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen onder gesloten omslag een bod uitbrengen, mits ook een duidelijk projectvoorstel wordt ingeleverd. De biedingen sluiten af op vrijdag 26 april 2019 om 14 uur. Het minimumbod bedraagt 15.000 euro.

Meer info: www.agvespa.be