Lagerfeld zijn meest begeerde muze: Choupette

Karl Lagerfeld had als creatief directeur bij Chanel en Fendi vele muzes, maar niemand kon zijn kat Choupette van de troon stoten. Werd zij aangeduid als zijn erfgenaam?

Choupette, oorspronkelijk de kat van het Franse model Baptiste Giabiconi, kwam in 2011 in het leven van de Duitse modeontwerper toen het model op vakantie ging. Toen Giabiconi twee weken later opnieuw voet aan Franse wal zette, was het voor Lagerfeld een uitgemaakte zaak: Choupette werd zijn huisdier.

Meteen werd de Birmaan ondergedompeld in een wereld van luxe. De kattin werd door haar baasje (letterlijk) op handen gedragen waardoor ze bijna menselijk werd: Lagerfeld gaf het dier een eigen Twitter-account, later volgden interviews in alle grote modebladen, een Instagram-account en een eigen boek.

Erfgenaam

Volgens haar baasje was ze dol op ouderwetse kant en had ze een voorkeur voor de Franse lederwaren van Goyard. Ook at ze het liefst aan de tafel naast hem. ‘Iedereen houdt van Choupette’, zei Lagerfeld in een interview uit 2014. ‘Ze praten tegenwoordig meer over Choupette dan over mij!’ Later, toen haar populariteit mede door de hoge aaibaarheidsfactor bleef stijgen, verbaasde Lagerfeld de wereld door te beweren dat hij graag het haar zou trouwen.

‘Ik weet dat mensen en dieren niet met elkaar mogen trouwen maar ik zou willen dat het mocht’, zei hij in een interview met het Amerikaanse CNN. ‘Ik had nooit gedacht dat ik zoveel liefde zou voelen voor een kat.’

Voor fans was het een teken aan de wand dat Lagerfeld wel wat liefde kon gebruiken in zijn leven. Na het overlijden van zijn vriend, de Fransman Jacques De Bascher in 1989, bleef de ontwerper lange tijd verweesd achter en begroef hij zich in zijn werk. Geregeld werd de ontwerper gelinkt aan jongere modellen maar van een echte liefde was geen sprake meer.

De kat mag dan wel Lagerfelds grote liefde zijn, ze kon niet worden aangeduid als erfgenaam, of toch niet rechtstreeks. In een interview liet de ontwerper wel al optekenen dat de persoon die voor Choupette zou zorgen na zijn dood, ‘dat niet in ellende zal doen’. Naar wie Lagerfelds fortuin (en zijn meer dan 300.000 boeken) dan wel gaan, blijft voorlopig gissen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in