Procureur vraagt twee matchen schorsing na middelvinger Carcela: “Wilde geen gebrek aan respect tonen richting ref”

Mehdi ­Carcela is dinsdagnamiddag verschenen voor de Geschillencommissie voor zijn zogenaamde bras d’honneur gecombineerd met een middenvinger nadat zijn doelpunt in Standard - Anderlecht door de ­videoref werd afgekeurd. De procureur vraagt 2 matchen schorsing en een boete van 2.000 euro. “Ik wilde geen gebrek aan respect richting de ref tonen”, verdedigde Carcela zich.

LEES OOK. Potjes koken over bij Standard wanneer VAR doelpunt afkeurt: Preud’homme op het veld, middelvinger van Carcela

Carcela maakte op zondag 3 februari in de beladen Clasico thuis tegen RSC Anderlecht (2-1) voor het oog van de camera’s een zogenaamde ‘bras d’honneur’ nadat zijn weergaloze doelpunt na tussenkomst van de videoref was afgekeurd. Carcela stak ook zijn middenvinger op richting scheidsrechter Visser.

“Er is al veel over gepraat geweest”, zei de Marokkaanse middenvelder dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie. “Maar met mijn gebaar wilde ik geen gebrek aan respect richting de ref tonen. Ik deed het niet richting hem. Het was meer een reactie van frustratie. Je scoort een mooie goal in een topwedstrijd, in een clasico… en dan wordt hij afgekeurd. Mijn reactie was meer op het systeem bedoeld.”

Procureur vraagt twee matchen schorsing na middelvinger Carcela: “Wilde geen gebrek aan respect tonen richting ref”
Foto: Photo News

“Laten we een nieuw geval als de indicatieve tabel vermijden”

Volgens Pierre Locht, juridisch directeur bij Standard, is het Bondsparket niet bevoegd om Carcela te vervolgen op basis van tv-beelden en kan enkel de VAR nog op die manier ingrijpen: “Ik vind in het bondsreglement geen reglementaire grond om Carcela te vervolgen. Er is geen Reviewcommissie meer. En de VAR is bij dit incident niet tussengekomen. Sinds de invoering van de VAR is de Reviewcommissie niet langer van toepassing in 1A, omdat dat tot tegenstrijdigheden kon leiden. Het reglement schrijft voor dat vervolging op basis van beelden enkel kan wanneer de Reviewcommissie hen dat oplegt. In dit dossier is er geen Reviewcommissie en dus is het Bondsparket niet bevoegd om Carcela te vervolgen. Kortom, het is klaar en duidelijk: dit dossier kan snel gesloten worden want de actie van het parket is onontvankelijk.”

“Laten we een nieuw geval als paar maanden geleden met de indicatieve tabel vermijden”, aldus Locht. “We kunnen toch niet gaan vervolgen op basis van artikels of foto’s in de pers? De match werd in een emotionele context gespeeld en er is een precedent met Jelle Van Damme anderhalf jaar geleden: zijn bras d’honneur richting arbiter leverde één match schorsing met uitstel op.”

“Excuses zijn meteen toegeving”

Bondsprocureur Kris Wagner sprak de juridisch directeur bij Standard (uiteraard) tegen. Volgens hem gaat het hier niet om vervolging op basis van tv-beelden, wat meteen in een juridisch steekspel uitmondde. “We hebben een dossier samengesteld op basis van krantenartikelen en pertinente elementen in het dossier”, opende de bondsprocureur. “Het Bondsparket beschikt over de absolute bevoegdheid om in disciplinaire zaken te vervolgen. Zijn gedrag is onaanvaardbaar voor een profvoetballer die weet dat er een 40-tal camera’s op hem gericht zijn. Het gaat om een weloverwogen actie, waarvoor Carcela beide handen gebruikte. Er kan geen sprake zijn van een ongelukje. De indicatieve tabel schrijft één tot vier speeldagen schorsing voor. Ik vraag twee speeldagen en 2.000 euro boete. Dat lijkt me niet overdreven.”

“Het feit dat Carcela zich heeft geëxcuseerd op Twitter bewijst dat hij de feiten niet contesteert”, klinkt het. “Hij erkent dus de materialiteit van de gebaren. Die waren obsceen, vulgair en misplaatst.”

Tot slot werd er ook een boete van 2.500 euro gevraagd op basis van het rapport van de match delegate, waarin gewag wordt gemaakt van objecten die richting Anderlecht-doelman Diddilon werden gegooid en vuurwerk. Dat werd door Standard niet gecontesteerd.

De uitspraak in deze zaak werd aanvankelijk vandaag nog verwacht maar waarschijnlijker pas morgen.