Bernie Sanders opnieuw kandidaat voor presidentschap in 2020
Foto: REUTERS

De linkse politicus Bernie Sanders wil opnieuw strijden voor het Democratische ticket voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Drie jaar geleden maakte hij het Hillary Clinton erg lastig.

De 77-jarige Sanders voelt zich nog lang niet te oud om potten te breken. In de aanloop naar de verkiezingen van 2016 haalde hij ei zo na Clinton onderuit. Nu neemt hij het op tegen een lang lijstje aan kanshebbers, zoals senaatsleden Elisabeth Warren en Kamala Harris. Zij maakten al hun kandidatuur bekend, anderen zoals Joe Biden en Beto O’Rourke overwegen nog hun deelname.

Net als in 2016 hoopt Sanders een grassrootsbeweging op de been te brengen. De zelfverklaarde socialist wist toen heel wat anti-establishment kiezers voor zijn verhaal te winnen. ‘Onze campagne gaat over de creatie van een overheid en economie die werkt voor velen, en niet alleen voor enkelen’, zei Sanders vandaag.

De onafhankelijke Sanders was in 2016 een buitenbeentje, maar nu is hij een van de favorieten. Zijn linkse ideeën - een ziekteverzekering voor iedereen, openbare scholen zonder inschrijvingsgeld en een hoger minimumloon - zijn opgepikt door andere progressieve kandidaten, zoals Warren en Harris. Mogelijk wordt het daarom moeilijker voor hem om zijn kunstje van drie jaar geleden te herhalen.

De strijd om het Democratische ticket begint pas volgend jaar in februari. De winnaar neemt het zeer waarschijnlijk op tegen de zittende president, Donald Trump. De verkiezingen vinden in november 2020 plaats.

Vorige week haalde Trump nog hard uit naar de klimaatbewuste kandidate Amy Klobuchar.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in