Nieuwe arrestaties in onderzoek naar drugsfamilie Y.
In juli 2018 vond een aanslag plaats op de pitazaak in Antwerpen-Noord die eigendom was van peetvader Bayram Y. ’s Ochtends vroeg werd een granaat naar het terras geworpen. Foto: bfm

De politie voerde vanmorgen achttien huiszoekingen uit in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar de Antwerpse drugsfamilie Y. Zeven mensen werden gearresteerd. Zestien anderen zijn eerder al aangehouden.

Het gerecht startte al in november 2017 met een onderzoek, onder meer met telefoontaps, en bracht zo een grote criminele organisatie in kaart. Die organisatie draait rond de Turks-Assyrische familie Y. in Antwerpen-Noord.

Leden van de familie doken de voorbije jaren verschillende keren op in de misdaadverslaggeving, onder meer na een aanslag op een pitazaak. De familie Y. zou de voorbije jaren in Antwerpen een bijna-monopolie hebben uitgebouwd op een welbepaalde haventerminal, waarlangs cocaïne van de clan de haven binnenstroomde. De familie trachtte ook te infiltreren in de politie en de ambtenarij. Een stadsbeambte zou betrokken geweest zijn bij de aanlevering van identiteitsdocumenten.

Procedurefout

Ook een politieagent zou de familie geholpen hebben. Maar die agent is inmiddels vrijgelaten. Dat is voornamelijk het gevolg van een gebrek aan motivering voor het aanhoudingsmandaat, zegt persrechter Roland Cassiers aan het persagentschap Belga. De motivering zou wel mondeling zijn gegeven en zou ook in de ontwerptekst hebben gestaan, maar stond niet in het uiteindelijk afgeleverde document.

Aangezien een motivering steeds verplicht is en er dus sprake is van een procedurefout, werd de verdachte vrijgelaten. ‘Maar de onderzoeksrechter geeft ook aan dat het niet langer absoluut noodzakelijk was voor het onderzoek dat de man in de cel bleef’, zegt persrechter Cassiers.

De vrijlating heeft verder geen gevolgen. De agent kan nog steeds als verdachte worden beschouwd. Hij was vrijdag aangehouden op verdenking van passieve omkoping, schending van het beroepsgeheim, misbruik van vertrouwen en deelname aan activiteiten van een criminele organisatie.

Zestien anderen zijn wel nog aangehouden. De raadkamer heeft de aanhouding van drie verdachten reeds bevestigd. Eén persoon zal vandaag nog voor de raadkamer verschijnen, en de elf anderen op 25 februari. 

Dit onderzoek leidde ook naar Melikan Kucam, het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid dat gefraudeerd zou hebben met humanitaire visa.