Voor 247 miljoen euro schade door stormen en overstromingen in 2018
Foto: Tommy Maes

Stormen en overstromingen hebben de verzekeraars in ons land vorig jaar in totaal 247 miljoen euro gekost, verdeeld over 97.242 schadegevallen. Dat blijkt uit het jaarverslag van sectorfederatie Assuralia. Vooral de stormen in de eerste week van het jaar en de overstromingen in mei richtten veel schade aan gebouwen aan.

Het totale schadebedrag in 2018 ligt fors hoger dan dat in 2017, toen verzekeraars 75 miljoen euro (36.733 dossiers) uitbetaalden voor noodweer. Toch blijft het nog ver verwijderd van de schadelasten van 317 miljoen euro (86.146 dossiers) in 2016 en 551 miljoen euro (147.433 dossiers) in 2014. In dat laatste jaar veroorzaakten twee stormen in januari, hagelstormen in juni en overstromingen in juli heel wat schade.

‘Voor natuurrampen was 2017 een uitzonderlijk gunstig jaar, terwijl 2018 een normaal jaar was. De allereerste week van het jaar hadden we een aantal felle stormen en in mei hebben we ook een aantal overstromingen gehad. Dus op dat vlak is het iets minder goed dan 2017’, zegt Hans De Cuyper, voorzitter van Assuralia en ceo van AG Insurance.

De topman merkt op dat er door de klimaatverandering een ‘verschuiving’ is gebeurd van wat als de norm wordt bekeken. ‘Waar vroeger de kosten van natuurrampen beschouwd werden als een uitzonderlijke gebeurtenis, worden die extra kosten nu meer en meer aanzien als een vast deel van de schadelast voor een verzekeraar’, zegt De Cuyper. ‘En de invloed op de totale schadelast is toch wel sterk.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in