New York stopt discriminatie op basis van kapsels
Foto: Getty Images

New York City wil discriminatie op basis van kapsels een halt toe roepen. Die treft vooral de zwarte bevolking.

New Yorkse bedrijven, openbare diensten en scholen zullen niet langer mensen kunnen weigeren, straffen of ontslaan louter op basis van hun kapsel. De bedoeling is om vooral discriminatie gebaseerd op natuurlijke haarstijlen zoals dreadlocks, cornrows en afrokapsels tegen te gaan, blijkt uit de nieuwe regelgeving die de Mensenrechtencommissie in New York maandag heeft gepubliceerd.

‘Vooroordelen over het kroeshaar van mensen van Afrikaanse oorsprong bestaan al zo lang als dit land, en zijn een vorm van raciale discriminatie. Het is een wijdverspreid en fundamenteel racistisch idee dat zwarte haarstijlen niet gepast zijn voor een formele omgeving, en onhygiënisch of onverzorgd kunnen zijn’, zegt Chirlane McCray, de zwarte echtgenote van burgemeester Bill de Blasio. ‘Er zijn te veel plaatsen waar men meent dat deze kapsels onprofessioneel zijn en dus moeten worden verboden.’

Black hair matters

In 2016 oordeelde een federale rechtbank dat een bedrijf in Alabama in zijn recht was om het arbeidscontract te ontbinden van een vrouw die weigerde haar dreadlocks af te knippen. In december ontstond heisa toen een scholier in New Jersey aan de zijlijn zijn dreadlocks moest laten knippen voor hij mocht deelnemen aan een worstelwedstrijd.

De commissie onderzoekt momenteel zeven zaken waarbij mensen werden gediscrimineerd op basis van hun kapsel. ‘Dit nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat elke New Yorker zijn haar kan dragen zoals hij dat wil, zonder te moeten vrezen voor stigmatisering of vergelding’, zegt commissielid Carmelyn Malalis.

Alle haarstijlen die worden geassocieerd met een bepaalde etnische of culturele identiteit mogen niet langer verboden worden. Overtredingen worden bestraft met boetes tot 250.000 dollar. De richtlijnen zijn evenwel niet van toepassing op werkplaatsen waar werknemers hun haar moeten samenbinden of een haarnetje moeten dragen vanwege hygiënische redenen.

Malalis deelde op Twitter een foto van Barack Obama die zich bukt opdat een jongen aan zijn haar kan voelen. ‘Je haar is een deel van je. Raciale discriminatie op basis van je kapsel is illegaal in New York City', schreef ze bij de foto.

De regelgeving, volgens The New York Times uniek in zijn soort, zijn ook een serieuze duw in de rug van de Black hair matters-beweging, waarbij steeds meer vrouwen en meisjes niet langer toegeven aan de druk om zich te conformeren aan het Europese schoonheidsideaal en stoppen met het gebruik van chemische producten om hun natuurlijke haar steil te maken. Onder meer Oscarwinnares Lupita Nyong’o en zangeres Solange Knowles laten zien dat ze trots zijn op hun natuurlijke haar.