Van Hecke: ‘Syriëstrijders terughalen, als dat veiligste optie is’
Foto: BELGA

Als het van oppositiepartij Groen afhangt, moet België Syriëstrijders naar ons land terughalen op voorwaarde dat het ‘de veiligste optie is’. Dat heeft Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke gezegd in De Ochtend. N-VA-Kamerlid Koen Metsu is het daar niet mee eens. Hij vindt dat ons land er net alles aan moet doen om te beletten dat Syriëstrijders opnieuw naar België komen.

De voorbije dagen is er veel gezegd en geschreven over wat ons land moet doen met Belgische Syriëstrijders. Moeten de strijders in Irak berecht worden, desnoods met het risico op de doodstraf? Moet België de betrokken strijders terughalen en hen hier berechten? Of moet er een (nieuw) internationaal strafhof komen?

Advocaat Walter Damen pleit ervoor de Syriëstrijders op een gecontroleerde manier terug te halen en hier te berechten. Ook Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke noemt dat de beste optie ‘als het op een veilige manier kan’. Hij wil daarover graag het standpunt van de veiligheidsdiensten kennen. ‘Een gecontroleerde terugkeer is voor ons een bespreekbare optie als dat het veiligste is’, zegt Van Hecke.

Cel extremisme

N-VA-Kamerlid Koen Metsu is het daar niet mee eens. ‘We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat die strijders opnieuw het Belgische grondgebied betreden’, zegt Metsu. Hij gelooft niet in een gecontroleerde terugkeer. Volgens hem staat de deradicalisering in de gevangenissen ‘niet op punt’ en is het moeilijk om de betrokkenen de klok rond op te volgen.

Die kritiek is niet naar de zin van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die noemt de opmerking van Metsu op Twitter ‘onterecht’. Volgens hem wordt er zowel binnen als buiten de gevangenissen gewerkt aan opvolging.

Hij wijst er onder meer op dat er een cel extremisme is opgericht en dat er lokale taskforces zijn opgericht voor opvolging. ‘En gisteren (maandag, red.) nog de omzendbrief om justitieassistent nog vroeger in traject van de gedetineerde te betrekken’, schrijft Geens op Twitter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in