Binnenlandse Zaken ontkent tijdverlies bij oproep brommobiel-ongeval
Foto: JVI

De 112-centrale van Leuven is volgens een Brusselse brandweerman zwaar in de fout gegaan bij het ongeval met een brommobiel van zaterdagochtend. Binnenlandse Zaken weerlegt de kritiek.

Alle hulpdiensten zijn onmiddellijk na het ontvangen van de noodoproepen over het ongeval met een brommobiel in Sint-Genesius-Rode  gealarmeerd. En dit helemaal volgens het principe van de snelste adequate hulp. Dat zegt Binnenlandse Zaken na een grondige analyse door de verantwoordelijke van de noodcentrale 112 Vlaams-Brabant.

Eerder vandaag had Erik Labourdette, vakbondsman bij de Brusselse brandweer, gezegd dat zijn korps vrijdagnacht veel te laat verwittigd was. Eerst werd Waals-Brabant opgeroepen, dan de voorpost Delta-Elsene, terwijl de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer slechts op vijf kilometer van het ongeval verwijderd was, stelde hij. De vakbondsman vindt dat de 112-centrale van Leuven de wetgeving niet heeft gevolgd omdat de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer dus het dichtste bij lag, en de nodige middelen inzake medische noodhulp en interventiemateriaal er beschikbaar waren.

Labourdette gaat klacht indienen bij onder meer de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Maar voor Binnenlandse Zaken heeft de Vlaams-Brabantse noodcentrale 112 conform het principe van de snelste adequate hulp gereageerd. 'Een eerste oproep is binnengekomen om 1.07 uur, waarbij er sprake was van een ongeval met gekwetsten maar er geen sprake was van geknelden. De medische ploegen en de politie zijn onmiddellijk na deze oproep gealarmeerd maar bij incidenten zonder geknelden wordt de brandweer standaard niet uitgestuurd. Een tweede oproep is binnengekomen om 1.17 uur waarbij er bijstand werd gevraagd om geknelden te bevrijden. Onmiddellijk daarna is de brandweer van Brussel gealarmeerd', verduidelijkt Binnenlandse Zaken aan het persbureau Belga.

Uit respect voor de slachtoffers en de familie wordt er geen verdere informatie vrijgegeven, luidt het nog.

Bij het ongeval in de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen twee meisjes van 18 en 15 jaar om het leven. Zij zaten met nog twee andere meisjes in een brommobiel, waarvoor men slechts een rijbewijs voor een bromfiets voor nodig heeft. Het voertuig werd aangereden door een terreinwagen toen het van de Steenweg op Waterloo wilde inslaan in de Lindestraat.

Gouverneur wacht onderzoek af

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte wil het onderzoek afwachten. 'Het gebeurt wel enkele keren op een jaar dat mensen vragen hebben of de 100-centrale bij het uitsturen van hulpmiddelen de juiste beslissingen heeft genomen. Dit wordt steeds grondig onderzocht en dat vergt tijd.'