Batibouw mikt op ‘smart building’
Vorig jaar trok Batibouw 285.000 bezoekers. Foto: belga

Vanaf zaterdag kunt u op het jaarlijkse Batibouw-salon inspiratie zoeken voor uw bouw- en renovatieplannen. Het is al de 60ste editie van Batibouw en ‘smart building’ is het centrale thema.

Eigenlijk gaan de deuren van Batibouw nu donderdag, 21 februari, al open. Maar de eerste twee dagen zijn voorbehouden voor professionals uit de bouwsector. Het grote publiek is welkom vanaf zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart. Ruim duizend exposanten vullen de Brusselse Heizelpaleizen met hun expertise en producten.

Huis demonteren

De grootste bouw- en verbouwbeurs van het land schenkt dit jaar speciale aandacht aan het thema ‘smart building’. Dat is een verzamelnaam voor allerlei nieuwe, efficiënte bouwtechnieken. Het gaat bijvoorbeeld om toepassingen als BIM, het Building Information Model, waarin alle informatie over een bouwproject gecentraliseerd wordt in een database die voor alle betrokkenen toegankelijk is. Of het gebruik van 3D-printing en 3D-scanning, twee technieken die een gedetailleerd en creatief bouwontwerp mogelijk maken.

Voorts legt smart building volgens de organisatoren de nadruk ‘op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier van bouwen’. Zoals op circulair bouwen, dat niet alleen draait om een slim gebruik van grondstoffen en (biogebaseerde) producten, maar ook het hergebruik ervan. Zoiets wordt makkelijker als de verschillende bouwonderdelen niet langer op de klassieke manier met elkaar verbonden worden, via lijm of cement, maar met alternatieve verbindingstechnieken zoals schroeven en klikken. Dat maakt het mogelijk die onderdelen ongeschonden te kunnen demonteren (en elders te hergebruiken).

Praktische info

Online kost een toegangsticket voor Batibouw 10,50 euro, aan het loket is dat 12,50 euro. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen altijd 6 euro, studenten 7 euro. Wie op een weekdag na 15 uur toekomt betaalt maar 7 euro (bijvoorbeeld voor de nocturne op 28 februari).

Om files op de toegangswegen en overvolle parkings te vermijden, moedigen de organisatoren de bezoekers aan om met het openbaar vervoer te komen. Een B-dagtrip-ticket combineert een heen-en-terug trein- en metro- of tramticket vanuit eender welk Belgisch station met toegang tot de beurs.