Jan Jambon: ‘Er wordt wel goed samengewerkt op het terrein’
Voormalig minister van binnenlandse zaken Jan Jambon was verantwoordelijk voor de federale politie. Foto: Photo News

‘Er moeten nog een aantal dingen gebeuren op het vlak van justitie, maar op het terrein wordt erg goed samengewerkt, ook met de verschillende parketten’, zegt Jan Jambon, voormalig minister van Binnenlandse Zaken (N-VA) in De Ochtend op Radio 1. Hij reageert op de heisa die ontstond omtrent het Antwerps Stroomplan.

Bart De Wever (N-VA) haalde vrijdag zwaar uit naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Hij noemde justitie de zwakke schakel in de uitvoering van het Stroomplan en de strijd tegen drugs. Geens kaatste de bal terug in, door te zeggen dat het schoentje knelt bij de onderbemanning van de federale politie, en dat was vier jaar lang de bevoegdheid van Jan Jambon.

‘Het klopt dat er problemen waren bij de rekrutering van de federale politie, en we hebben daar ook zwaar op ingezet’, reageert Jambon. ‘Maar er was bij het begin van de legislatuur heel veel werk, en we moesten prioriteiten stellen. We hebben eerst ingezet op terrorismebestrijding, en dan op rekrutering.’ Volgens de voormalige minister werd het rekruteringsproces gereorganiseerd en zullen de resultaten binnenkort te zien zijn op het terrein. ‘Het duurt jaren voordat mensen operationeel zijn, we kunnen ze niet direct inzetten op het terrein’, aldus Jambon.

Samenwerking

Volgens Jambon verloopt de samenwerking tussen politie en parket wel goed. ‘Er moeten nog een aantal hervormingen gebeuren bij justitie, maar op het terrein wordt wel goed samengewerkt. We zijn de strijd tegen drugs echt aan het voeren’, aldus Jambon. ‘Er zijn al 18 malafide praktijken opgedoekt, en de baas van een drugscafé werd opgepakt. De aanpak van het stroomplan is de juiste voor Antwerpen’, besluit Jambon.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in