Britse IS-vrouw bevallen in Syrië na polemiek om terugkeer
Een foto van Shamima Begum, vastgehouden door haar oudste zus Renu. Foto: AFP

De Britse Shamima Begum, die zich aansloot bij IS en naar Groot-Brittannië wilde terugkeren, is in Syrië bevallen van een zoon. Volgens de advocaat van de familie stellen de 19-jarige vrouw en haar baby het goed. De ouders van de vrouw hadden eerder in Londen gepleit voor een toestemming om haar te laten terugkeren omdat ze zich zorgen maken om hun dochter.

De zaak veroorzaakte al heel wat ophef in Groot-Brittannië. Begum wilde Syrië verlaten, zodat haar derde kind betere overlevingskansen zou hebben. De twee eerdere baby’s die ze in Syrië kreeg, zijn overleden aan ziekte en ondervoeding

Begum vertrok in 2015 met drie andere tienermeisjes naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Ze trouwden er alle vier met een buitenlandse IS-strijder. Momenteel zit ze in een vluchtelingenkamp in Syrië

‘Ik heb er geen spijt van dat ik hier ben gekomen’, vertelde Begum aan de krant The Times. Ook houdt ze nog steeds van haar man, die uit Nederland komt en zich bij de IS heeft aangesloten.

Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid had eerder een ongunstig advies gegeven voor een terugkeer. ‘Mijn boodschap is duidelijk: als je een terreurorganisatie in het buitenland hebt gesteund, dan zal ik niet twijfelen om je terugkeer te voorkomen. We moeten onthouden dat zij die naar Syrië zijn getrokken, vol haat zitten voor ons land’, zei de Britse minister. Hij voegde eraan toe dat er een reeks maatregelen beschikbaar zijn om ‘mensen te stoppen die een ernstige dreiging vormen door naar het VK terug te keren, waaronder hen hun Britse staatsburgerschap ontnemen of hen uit het land uitsluiten’.