Poolse premier annuleert bezoek aan Israël na verwijten van nazicollaboratie
Op de Midden-Oostentop in Warschau enkele dagen geleden uitte Netanyahu (r.) enkele forse beschuldigingen. Links op de foto ziet u Morawiecki. Foto: REUTERS

De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki heeft zijn aangekondigd bezoek aan Israël in laatste instantie afgezegd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het land beschuldigd van nazicollaboratie.

De regeringsleiders van de vier Viségrad-landen (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije) zouden maandag en dinsdag een bezoek brengen aan Israël. Maar Morawiecki heeft via de telefoon aan Netanyahu laten weten dat hij niet naar Jeruzalem afzakt. Polen zal vertegenwoordigd worden door minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz, zo deelde een regeringswoordvoerster mee.

De beslissing komt er nadat in de Israëlische media, in de marge van de Midden-Oostentop in de Poolse hoofdstad Warschau, uitspraken van Netanyahu waren verschenen over de Poolse betrokkenheid bij de holocaust. ‘Polen heeft gecollaboreerd met de nazi’s’, zo zou de Israëlische premier verklaard hebben. Het kabinet van Netanyahu verklaarde achteraf dat de premier verkeerd geciteerd werd. Er werd beklemtoond dat de uitspraak geen betrekking had op het land Polen of op het Poolse volk, maar enkel op individuele Poolse collaborateurs.

De erfenis van Wereldoorlog II heeft al eerder tot wrijvingen geleid tussen Polen en Israël. Een jaar geleden was Netanyahu ook erg kritisch over een Poolse wet waarin het strafbaar wordt gemaakt om te spreken over ‘Poolse vernietigingskampen’.