Michel en May willen eenvormige aanpak IS-strijders
Charles Michel en Theresa May Foto: BELGA

Alvast België en het Verenigd Koninkrijk willen de handen in elkaar slaan voor een gezamenlijke aanpak om Europese IS-strijders terug te halen uit het afgebrokkelde kalifaat. Dat hebben de eerste ministers Charles Michel en Theresa May telefonisch afgesproken.

Premier Charles Michel is met de Britse eerste minister Theresa May overeengekomen dat België en het Verenigd Koninkrijk naar een gezamenlijke aanpak zullen zoeken wat betreft het al dan niet terughalen van Europese IS-strijders. Tijdens een telefoongesprek hebben ze zondag afgesproken om ‘heel nauw samen te werken met de bedoeling een gelijklopende aanpak te hebben om onze veiligheidsbelangen te verdedigen’, zegt de woordvoerder van Michel.

Zaterdagnacht lanceerde de Amerikaanse president Trump de oproep aan Europa om zo’n 800 Europese Syriëstrijders terug te halen en in eigen land te berechten. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei meteen dat er naar een Europese oplossing moet worden gestreefd en dat premier Michel daar initiatieven voor zou kunnen nemen. Opvallend: ook N-VA-voorzitter Bart De Wever zette vrijdagavond de deur op een kier, in een eerste verkiezingsdebat van HLN en VTM. Sindsdien woedt in ons land de discussie.

‘Good Morning, Charles?’

Michel werd zondagochtend al opgebeld door de Britse premier Theresa May. Ze kwamen overeen dat België en het Verenigd Koninkrijk naar een ‘gelijklopende aanpak’ zullen streven. In de komende uren al gaan Belgische en Britse raadgevers over de zaak samenzitten.

Premier Michel zal in de loop van de komende dagen ook contact hebben met de Nederlandse premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron.

Brexit

Michel en May praatten ook over de Brexit. Normaal gezien verlaten de Britten op 29 maart de Europese Unie, maar het is nog niet duidelijk of dat met of zonder Brits-Europees terugtrekkingsakkoord zal zijn. In het geval van een ‘no deal’ dreigt er economische chaos en jobverlies, ook in België. Tegenover Theresa May herhaalde premier Michel alvast dat wat hem betreft de integriteit van de Europese eenheidsmarkt cruciaal is en blijft voor de Belgische jobs en bedrijven.

Michel hamerde er ook op dat alle inspanningen moeten worden gedaan om een oplossing te vinden binnen het kader van het ontwerp-terugtrekkingsakkoord dat de EU in november overeen is gekomen met premier May.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig